Ciężko było, ale jakoś dałam radę, 'zaparłam się samej siebie' i oto efekty:
- Dariusz Piekacz, 'Nie naśladujmy ludzi nielojalnych - Adam' --> 1h 5' 25'' "unikali w zdecydowany sposób, osób, które okazały się nielojalne względem Jehowy"
1h 10' 38''-1h 12' 38'' (filmik) młode osoby powinny unikać zabaw z rówieśnikami, bo zawsze alkohol leje się hektolitrami, słowem: izolacja.
-Jacek (nazwiska nie usłyszałam wyraźnie), 'Naśladujmy ludzi lojalnych Szifra i Pua' (nie wiem jak zapisać ich imiona)
2h 24' 10'' --> "Człowieczy władcy nie mogą żądać od Nas posłuszeństwa, w sytuacji kiedy zabraniają nam czegoś, czego od Nas żąda Jehowa"
Nie wiem czy to coś da, wszystko co słyszałam było na tyle ładnie opakowane by osoby niezwiązane z organizacją nie wiedziały o co chodzi, znaczy myślały że jest wszystko pięknie i super. To, co My wiemy i potrafimy odczytać, są to interpretacje, możemy powiedzieć jak to świadkowie zrozumieją, ale to by było łatwo obalić, zawsze mogą powiedzieć że to kłamstwa, przecież mówili jak jest naprawdę. Prosty przykład, mowa była o częstym odwiedzaniu nieczynnych głosicieli, okazywaniu im miłości, a każdy wie jak to jest w praktyce.
Wyłapałam jeszcze kilka innych smaczków
46' 40'' --> "Starsi jako troskliwi pasterze, wiedzą o tym że taka osoba jest wyczerpana pod względem duchowym, w skutek złego traktowania przez świat szatana, może czuć się nic niewarta. (serio? niezła sugestia, że ktoś kto jest w świecie, czuje się nic niewart)
1h 9' 32''--> "nigdy nie wolno nam, stawiać lojalności względem człowieka, krewnego, bliskiego niż naszego stwórcy Jehowy Boga" (chyba zabrakło jednego słowa, i tu mamy prosty przekaz, Jehowa (czytaj organizacja) mówi A i Ty tez A, a jak powiesz B, to już nielojalność, na tej zasadzie nie odzywają się do wykluczonych)
1h 29' 5''--> "tym bardziej, że normy moralne ogółu społeczeństwa, obniżają się stopniowo, możemy tego nie dostrzec" (oczywiście tylko my czyści)
1h 30' 35''--> "spotykanie się z osobą niewierzącą lub poślubienie takiej osoby" (ciężko nie zrozumieć, jak ktoś ma pojęcie o tej organizacji, mianowicie niewierzący=każdy kto nie jest świadkiem) to było w kontekście niemoralności.
1h 31' 11''-1h 33' 21'' (filmik) (czy tylko ja mam wrażenie, że było pokazane iż każda relacja damsko-męska prowadzi do niemoralności, ogólnie zawsze tak pokazują, czy mają jakąś fobię? Częste rozmowy kobiety i mężczyzny prowadzi do poufałości/zażyłości, a następnie do łóżka?)
2h 30' 28''--> "W dzisiejszym świecie powszechnie lekceważy się tradycyjna zasadę dotrzymywania słowa" ogólnie mówił że zasady są po to żeby je łamać (dobrze że w organizacji, zawsze dotrzymują danej obietnicy)
2h 33' 5''--> "przyrzeczenia złożone Bogu możemy traktować jak długi. Jeżeli długi są duże, należy je spłacać stopniowo" (lepszego porównania nie słyszałam, to było w czasie przemówienia przed chrztem)