Ja już wiele razy pisałam, że świadkowie to bardzo egoistyczne wyznanie. Liczy się tylko to aby się dochrapać miejsca w raju i to nieważne jakim kosztem. Byle mojej d...było dobrze. Domagać się to potrafią, bo oni są obywatelami tego kraju, ale dać coś od siebie to już nie.
Dziś jak co tydzień wybrałam się na targ po owoce i warzywa. I tam jak co sobotę znajomy widok obok parkingu....stojak i dwoje ludzi. Jednak dziś kilkanaście metrów dalej stał drugi stojak , a przy nim dwie kobiety.
Mieścina mała, ludzie się znają i przechodzą obojętni. Ale za to zainteresowała się nimi starsza pani Hania, mama mojej koleżanki ze szkoły, której się lekko w głowie pomieszało po śmierci męża. Kobieta nie jest szkodliwa, raczej taka nieporadna życiowo.
Raz przechodzę obracają ją, wracam po kilkunatu minutach dołączyła do nich pozostała dwójka i wciskają jej coś do poczytania, przed czym ona się wzbrania. Przeszłam i miałam nie reagować, w końcu krzywdy jej nie zrobią, ale sobie pomyślałam....a kobieta jest jak dziecko, ona może się zwyczajnie ich bać, a ci ją osaczyli jak sępy.
Oooo nie, ja wa pokarzę! Zostawiłam zakupy w samochodzie i do ataku. Podchodzę i pytam....drodzy państwo a jak się podzielicie tą godziną spędzoną z tą kobietą, każdy po godzinie czy też każdy po 15 min?
Na co jedna z nich ( bardziej pyskata ) ...a co pani do tego? A nic odpowiadam, ale lubię jak wszystko się w cyferkach zgadza. Na co ona, że to nie moja sprawa. Zgadza się odp.., ale jak widzę waszą desperację gdy maglujecie chorą kobietę to mi was żal. Wychodzi na to, że nikt was nie chce już słuchać, a tzn że macie kiepskie materiały, albo złą reputację. Pan chcąc załagodzić nasz mały spór wyskoczył z czasem końca i że trzeba się śpieszyć.
Odp..że dla mnie bramy raju są za wąskie. Gość się zapowietrzył, a po chwili pyta a to dlaczego? A ja z uśmiechem.... mam za dużą aureolę.
Wzięłam panią Hanię pod rękę i odprowadziłam pod sklep jej córki.
Znów syn się z mnie śmieje, że ja się proszę. Jak się wszyscy świadkowie z okolicy zbiorą to tak mi wpier..... że się nie pozbieram.
Jednego jestem pewna, ci ludzie są zdolni do wszystkiego.