To ja widzę Ingrid, że Ty jesteś pasjonatką tematu różnych religii!
Masz rację, że Świadkowie wyróżniają się swoją postawą. Są inni niż wszyscy.
Na forum już niejednokrotnie spotykałam się z wypowiedziami, że są tacy na pokaz, że nie są szczerzy. Ale ja nigdy z takimi uogólnieniami się nie zgadzam.
Zapewne część osób jest nieszczera w swoim postępowaniu, ale spora rzesza, to naprawdę ludzie szczerzy i dobrzy. Są to ludzie, którzy chcą z całego serca postępować tak jak im każe Jehowa i w tym celu zdobywają się na mnóstwo poświęceń. I w książce Franza ujęło mnie własnie to, że on nie patrzy na tę rzeszę ludzi z nienawiścią, ale z miłością i współczuciem.
Do religii Świadków "rekrutowani" są naprawdę dobrzy ludzie. Gorzej tylko, jak później "po obróbce" przez nauki CK część z nich zatraca zdolność do logicznego myślenia i kierowania się swoim sumieniem.
To forum w 90% skupia osoby, które w jakiś sposób zostały skrzywdzone przez zwierzchników tej organizacji (lub przez fanatyczną rodzinę), więc trudno spodziewać się, że będą pisać pozytywne komentarze.
Tylko ja jestem tą nieliczną, co "walczy z wiatrakami" żeby zwrócić uwagę na to, że nie wszyscy są źli. Że generalizacja jest najgorsza.
Ale fakt faktem, że piszę to z pozycji osoby, która nie czuje się skrzywdzona.
Ja od pół roku czuję się oszukana (aferą pedofilską), ale NA RAZIE jeszcze nie skrzywdzona.
Problemy o których piszę (np. oziębienie miłości wśród wyznawców) zdarzają się w każdej religii.
Ilekroć napiszę coś pozytywnego o Świadkach, to od razu pojawiają się zarzuty że ich bronię itd. itp. Ale skoro 95% forumowiczów głównie ich gani, to muszę przejąć tę niewdzięczną rolę "adwokata diabła"
Gdyby ludzie byli podzieleni na biało - czarnych, czyli dobry - zły, to łatwo by można ocenić wyznawców kazdej religii. Problem polega jednak na tym, że ludzie są w odcieniach szarości. Jedni twierdzą, że Świadkowie są ciemno-szarzy lub czarni, a ja jestem tą co optuje za kolorem jasno-szarym
(pomijam tu czarne uczynki Ciała Kierowniczego - nimi zajmie się sąd i sam Bóg - oby jak najszybciej! )