A wg mnie przesadzasz. Sama idea dyscypliny czy karalności w każdej jednostce społecznej jest jak najbardziej zasadna. Oczywiście forma kary i ich dostosowanie do czynu zawsze będą dyskusyjne, ale jeśli jesteś anarchistką i postulujesz brak jakichkolwiek kar w RP to się z Tobą nie zgadzam. Przestępca winien być karany dla dobra społecznego. (...)
Gorszycielu Powiedziałam przecież:
Gorszycielu
I dla jasności.
Nie podważam samej idei istnienia systemu kar dla grzeszników, bo jakieś konsekwencje dla takich powinny być. (...)
Powiedziałam też tu:
Światusie
(...) Ale uważam, że sprawiedliwość nakazuje, żeby kara była adekwatna do przewinienia.
A Ty wyskakujesz mi tu z anarchią, więc chyba niezbyt dokładnie przeczytałeś to, co napisałam.
Do tego co już powiedziałam, dodam jeszcze, że w chrześcijańskim zborze, brana pod uwagę powinna być przede wszystkim
miłość i miłosierdzie o jakim mówił Jezus.
Bo się przecież tak wszędzie z tym obnoszą, a jednak po przyjrzeniu się szczegółom, to jednak nie jest pierwszoplanowe i że to, nie przyświeca, tak jak trzeba.
Nie rozumiem, dlaczego Ci tak trudno przyznać, że idea
"oślej ławki" była pomysłem złym.
Bo dalej piszesz tylko: "może przesadzili, ale ..." ... tak jakbyś chciał stanąć w ich obronie
To, że dziś już "teoretycznie" nie ma, to jedno, a już Twój argument, że "nie musiał" to trochę cios poniżej pasa.
Bo jak chciał wrócić, to
musiał tam siedzieć, nie miał innego wyjścia, ale przyjemnie to mu napewno nie było.
Ośla ławka, była pokazaniem szeregu, gdzie takiej osoby w tym zborze jest miejsce.
I jak był sam w takiej sytuacji, to miał cały rząd krzeseł do dyspozycji, bo nikt tam koło niego, po "braterskiej radości" nie usiadł, by wyrazić tę swoją radość, że jest.
I z emocjonalnego punktu widzenia, taka kara, to uważam, całkowita porażka w każdym kierunku.
Dlatego być może, ta sekciarska praktyka została od całkiem niedawna, trochę złagodzona do jakichś normalnych, człowieczych rozmiarów emocjonalnych.
Bo i tak mają poważne deficyty w ludziach.
Tym bardziej, jak mogą zaobserwować, co dzieje się w dziedzinie odstępstwa.