Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zalety i wady Świadków Jehowy  (Przeczytany 60459 razy)

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
Odp: Zalety i wady Świadków Jehowy
« Odpowiedź #195 dnia: 27 Luty, 2016, 23:36 »
Od_nowa napisała: 
"SJ głosząc dobra nowinę banan na twarzy, a jak domownik odmówił rozmowy, przyjecia czasopisma, drzwi sie zamkneły to szydził brat, czy siostra, jak to światusy beda zniszczeni w Armagedonie, i jak  będa leżeć jak gnój na polu. "

Masz więcej pytań?

Tomek. Dlatego napisałem, że kij ma dwa końce. Nie ma sensu się przepychać. Bo wyznawcy tych dwóch religii mają tyle samo za uszami. :)
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #196 dnia: 27 Luty, 2016, 23:37 »
Wykluczonego też?

Też. :)
Mam taki pogląd, że należy być miłym dla wykluczonych żeby chcieli wrócić do zboru.
Oczywiście to też zależy za co ktoś został wykluczony... Pedofila nie potrafię miłować choćbym bardzo chciała.

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2041
  • Nigdy nie byłem ŚJ.... KRK
« Odpowiedź #197 dnia: 27 Luty, 2016, 23:42 »
Mam taki pogląd, że należy być miłym dla wykluczonych żeby chcieli wrócić do zboru.
Oczywiście to też zależy za co ktoś został wykluczony... Pedofila nie potrafię miłować choćbym bardzo chciała.

A Ci co zostali wywaleni na zbity pysk, że nie mogli sie zgodzić z kłamstwami niewolinka? Też ich będziesz lubiła?

Powiedz to starszym.
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #198 dnia: 27 Luty, 2016, 23:42 »

Ty to jakimś dziwnym śJ jesteś. ;) Jak tak będziesz dalej postępowała, to nie wróżę Ci długiej kariery zborowej ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Luty, 2016, 23:45 wysłana przez Nemo »
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #199 dnia: 27 Luty, 2016, 23:45 »
„Nie biorą łapówek, nie nadużywają alkoholu ani się nie narkotyzują” (Przebudźcie się! Nr 4, 2000 s. 31).

Oj narkotyzuja się ;) Na każdym zebraniu przyjmują potężną działkę stuffu o niesamowitym stężeniu utopii.
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #200 dnia: 27 Luty, 2016, 23:45 »
A tak w ogóle to zdaje sie, że ŚJ nie mają wad. ;)

„W świecie, który »zatracił wszelkie poczucie moralności«, Świadkowie słyną z tego, że prowadzą życie uczciwe i czyste moralnie...” (Świadkowie Jehowy – głosiciele Królestwa Bożego 1995 s. 714).

„Nie biorą łapówek, nie nadużywają alkoholu ani się nie narkotyzują” (Przebudźcie się! Nr 4, 2000 s. 31).

„Na całym świecie Świadkowie Jehowy – starzy i młodzi – są znani ze swej uczciwości” (Strażnica Nr 11, 2005 s. 8).

To jakieś stare artykuły są... :) Dzisiaj już byś takich wypowiedzi nie znalazł. Ponieważ obecnie i w literaturze i na zebraniach wprowadzone zostało sformułowanie: PRAWDZIWI CHRZEŚCIJANIE.

A zatem dziś cytowane przez Ciebie Roszada artykuły wyglądałyby tak:

„W świecie, który »zatracił wszelkie poczucie moralności« PRAWDZIWI CHRZEŚCIJANIE prowadzą życie uczciwe i czyste moralnie. Nie biorą łapówek, nie nadużywają alkoholu ani się nie narkotyzują.

I takiej argumentacji już niczym się nie da podważyć! :)

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: 27 Luty, 2016, 23:47 »
Od-nowa sprawdziłam statystyki. Na forum jest zarejestrowanych 310 użytkowników. Doprawdy zastanawiam się dlaczego uważasz, że każda moja wypowiedź na tym forum jest skierowana akurat do Twojej osoby??? Czy masz jakąś manię prześladowczą, czy jak? Uderz w stół, a nożyce się odezwą?

Nie mogę nic tu napisać, bo od razu mi zarzucasz, że nie akceptuję Ciebie i Twoich wypowiedzi. Jak Ciebie drażni ten wątek, to przecież możesz go unikać. Żegnałaś się ze mną już z 10 razy i wyjść stąd nie możesz :)
Nie żebym Cię zniechęcała do wypowiadania się tutaj. Ale trzymajmy się tematu wątku.
Ufffff
Mocno zniechęciłaś mnie do brania udziału w dyskusji.
Wróć do tematu  TWOJEGO wątku.

Offline Roszada

« Odpowiedź #202 dnia: 27 Luty, 2016, 23:48 »
Publikacje z jw.org a nie stare. Kłamiesz czy nie umiesz czytać?

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #203 dnia: 27 Luty, 2016, 23:50 »
To jakieś stare artykuły są... :) Dzisiaj już byś takich wypowiedzi nie znalazł. Ponieważ obecnie i w literaturze i na zebraniach wprowadzone zostało sformułowanie: PRAWDZIWI CHRZEŚCIJANIE.

Przecież świadkowie nie są chrześcijanami. Sami o sobie piszą: „Nie należymy do chrześcijaństwa i nie wierzymy w Trójcę, tylko oddajemy cześć Bogu Abrahama” („Prowadzenie rozmów na podstawie Pism” 1991 s. 23).

Jak masz takową książeczkę, to sobie zobacz jak Cie w konia robią przywódcy strażnicy.
« Ostatnia zmiana: 27 Luty, 2016, 23:51 wysłana przez tomek_s »

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #204 dnia: 27 Luty, 2016, 23:52 »
Ty to jakimś dziwnym śJ jesteś. ;) Jak tak będziesz dalej postępowała, to nie wróżę Ci długiej kariery zborowej ;)

A czy ja tu pisałam, że nie jestem dziwna? :) Ale z tą karierą to nie przesadzajmy - starszym zboru nie zostanę! :D

A Ci co zostali wywaleni na zbity pysk, że nie mogli sie zgodzić z kłamstwami niewolinka? Też ich będziesz lubiła?

No wiesz - ludzie są różni. Jednych się lubi innych nie. Jak by został wykluczony ktoś kogo lubiłam, to będę go lubić dalej (no chyba, że popadł w jakiś obłęd czy inne szaleństwa zaczął robić). Ale jak wykluczą kogoś kto mi był obojętny, to nie pójdę do niego z kwiatami i bombonierką :)

Offline PoProstuJa

« Odpowiedź #205 dnia: 27 Luty, 2016, 23:54 »
Przecież świadkowie nie są chrześcijanami.

Widocznie już są :)

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #206 dnia: 27 Luty, 2016, 23:55 »
Widocznie już są :)

To Ci głupot ktoś naopowiadał :)

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: 28 Luty, 2016, 00:17 »
Od-nowa sprawdziłam statystyki. Na forum jest zarejestrowanych 310 użytkowników. Doprawdy zastanawiam się dlaczego uważasz, że każda moja wypowiedź na tym forum jest skierowana akurat do Twojej osoby??? Czy masz jakąś manię prześladowczą, czy jak? Uderz w stół, a nożyce się odezwą?

Nie mogę nic tu napisać, bo od razu mi zarzucasz, że nie akceptuję Ciebie i Twoich wypowiedzi. Jak Ciebie drażni ten wątek, to przecież możesz go unikać. Żegnałaś się ze mną już z 10 razy i wyjść stąd nie możesz :)
Nie żebym Cię zniechęcała do wypowiadania się tutaj. Ale trzymajmy się tematu wątku.
Ufffff
Taka moja wesoła natura  :P wracam i wracam, wolno mi zmieniać zdanie  ;D to nawet zabawne i są osoby, które moje powroty i bawią i cieszą  ;D
Dodam, że:
w psychologi jest pojęcie efektu lustra. Czyżbyś widziała we mnie, samą siebie :o projektujesz na mojej osobie, samą  siebie :o
sprawdziłaś na Forum zarejestrowanych 310 osób i nie widzę jaki to ma  związek ze mną  ;D
Mocno zniechęciłaś mnie do brania udziału w dyskusji. 
Wróć do TEMATU TWOJEGO wątku.
Może i ja znów wrócę ;D ;D ;D ;D :-*
Już na poważnie, myślałam nad zaletami takich sJ jak nazwałaś "szaraczków" i znalazła się zaleta.
Siostra H upiekła ciasto drożdżowe, którym częstowała po zebraniu, następnym razem ja upiekłam serniczek. Czyli śJ mają zaletę -gościnność.
A dla równowagi, sąsiadka Katoliczka, upiekła torcik i przyniosła mi kilka kawałków, jako poczęstunek, potem ja upiekłam racuszki z jabłkami i poczęstowałam sąsiadkę. Czyli ludzie innych wyznań, religii maja zaletę- gościnność.

« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 00:54 wysłana przez od-nowa »

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: 28 Luty, 2016, 00:37 »
A tak w ogóle to zdaje sie, że ŚJ nie mają wad. ;)

„W świecie, który »zatracił wszelkie poczucie moralności«, Świadkowie słyną z tego, że prowadzą życie uczciwe i czyste moralnie...” (Świadkowie Jehowy – głosiciele Królestwa Bożego 1995 s. 714).

„Na całym świecie Świadkowie Jehowy – starzy i młodzi – są znani ze swej uczciwości” (Strażnica Nr 11, 2005 s. 8).
Tak mają zakodowane w umysłach, przez wielokrotne, wieloletnie powtarzanie, aż sami w te mrzonki uwierzyli.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 00:43 wysłana przez od-nowa »

Offline Fantom

« Odpowiedź #209 dnia: 28 Luty, 2016, 00:55 »
Mój tato palił sporo papierosów.Studium ze ŚJ pozwoliło rzucić mu palenie z dnia na dzień-dosłownie.Moi koledzy ćpali,kradli,rozpusta itp.Ja też coś tam miałem na sumieniu.Wszyscy bylismy katolikami.Chodzilismy na msze,religię.Słyszelismy jak powinnismy się prowadzić.Nikt z nas nie zmienił swojego postepowania do czasu, aż przyszli SJ.Plus dla ŚJ za to,że potrafią poprzez biblię zrozumiale wytlumaczyć ludziom Boże prawo w taki sposób,aby zmienili swoje postepowanie o 180 stopni.Można chodzić do kościoła dziesiatki lat i nie okazywać żadnej poprawy.ŚJ pomagają takim osobom zrobić to dość szybko i skutecznie.Plus za to,że jako społeczność religijna, każdy czyta biblię i każdy ma ją w domu.
 Plus za to,że w ich wyznaniu każdy ma wyłożone kawa na ławę zbiór wierzeń wraz z uzasadnieniem.Każdy ma do nich łatwy dostęp poprzez bierzącą literaturę.
 Plus za to,że wykluczają ze swojej społeczności osoby,które świadomie i trwale lekceważą słowo Boże.Oczyszczaja sie z osób,które chcą uchodzic za chrześcijan,ale ich uczynki są tego zaprzeczeniem.
 o minusach nie piszę,bo nie będę powtarzał niektórych wcześniejszych postów.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty, 2016, 01:14 wysłana przez fantom »
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s