Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pamiątka - kiedy nowe światło?  (Przeczytany 28271 razy)

Offline Roszada

Odp: Pamiątka - kiedy nowe światło?
« Odpowiedź #75 dnia: 16 Marzec, 2016, 09:55 »
Ja się opowiadam za głosami niektórych teologów i liturgistów, by jak w przypadku innych świąt (np. Bożego Narodzenia), wprowadzić datę stałą Wielkanocy. Np. w ostatnią niedzielę marca czy pierwszą lub drugą kwietnia.
Tylko w tym wypadku nie chodzi o datę (np. 25 marca), tylko o jakąś niedzielę, bo data wiązałaby się z kolejnym świętem np. w tygodniu  gdy ta data przypadałaby.

Offline Fantom

« Odpowiedź #76 dnia: 16 Marzec, 2016, 09:57 »
Jak inni gdybają,to ja też sobie na to pozwolę.Może ostatnia wieczerza była w tak małym gronie ze względów strategicznych?Może istniało ryzyko aresztowania pozostałych uczniów?Może chodziło o to,żeby faryzeusze,uczeni w pismach,Rzymianie nie znali chociaż części pozostałych uczniów?Może Judasz tak ich skroił z kasy,że nie mieli pieniędzy na więcej jadła?Mógłbym jeszcze tak trochę pogdybać.Czy sztab woskowy spotyka się ze wszystkimi żołnierzami czy w ścisłym określonym gronie?Może i o to tu chodziło.
 : ”Jezus całą noc spędził na modlitwie do Boga. Z nastaniem dnia przywołał swoich uczniów i wybrał spośród nich dwunastu, których też nazwał apostołami” (Łk 6,13).
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #77 dnia: 16 Marzec, 2016, 13:52 »
Pamiątka rozpoczyna się w 14 dniu licząc od widocznego w Jerozolimie pierwszego sierpa Księżyca po nowiu (około 1 dzień po nowiu astronomicznym) najbliższym wiosennemu zrównaniu dnia z nocą, czyli 14 dnia miesiąca nisan według żydowskiego starożytnego kalendarza z I wieku n.e.
Wiem, że ŚJ liczą 14 dni od najbliższego wiosennego zrównaniu dnia z nocą. Oznacza to, że zaczęto liczyć od 9 marca nów i od tego dnia dodając 14 dni otrzymujemy 23 marca. Natomiast zrównanie dnia z nocą w 2016 r. jest u nas 20 marca. Zatem od 9 do 20 jest 11 dni, a od 20 do następnego nowiu, czyli 7 kwietnia będzie 18 dni. To tak gwoli ścisłości.

Tylko jednego nie rozumiem. Skąd wzięto tą zasadę, że należy liczyć od najbliższego nowiu zrównania nocy z dniem, a nie od pierwszego nowiu po zrównaniu dnia z nocą? Czy jest na to jakieś biblijne poparcie? Podobno Żydzi uwzględniali od wypuszczania pierwszych pąków na krzewach i wówczas czekali na nów, a nie za pomocą zegarka (bo dokładnych nie mieli) ważyli noc z dniem. Ta druga wersja w tym roku byłaby liczona od 7 kwietnia, doliczając 14 dni byłoby 21 kwietnia.
.

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2041
  • Nigdy nie byłem ŚJ.... KRK
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Marzec, 2016, 20:56 »
Wiem, że ŚJ liczą 14 dni od najbliższego wiosennego zrównaniu dnia z nocą. Oznacza to, że zaczęto liczyć od 9 marca nów i od tego dnia dodając 14 dni otrzymujemy 23 marca. Natomiast zrównanie dnia z nocą w 2016 r. jest u nas 20 marca. Zatem od 9 do 20 jest 11 dni, a od 20 do następnego nowiu, czyli 7 kwietnia będzie 18 dni. To tak gwoli ścisłości.

Tylko jednego nie rozumiem. Skąd wzięto tą zasadę, że należy liczyć od najbliższego nowiu zrównania nocy z dniem, a nie od pierwszego nowiu po zrównaniu dnia z nocą? Czy jest na to jakieś biblijne poparcie? Podobno Żydzi uwzględniali od wypuszczania pierwszych pąków na krzewach i wówczas czekali na nów, a nie za pomocą zegarka (bo dokładnych nie mieli) ważyli noc z dniem. Ta druga wersja w tym roku byłaby liczona od 7 kwietnia, doliczając 14 dni byłoby 21 kwietnia.
.
Panie Stanisławie Klocek... nie zawracaj sobie Pan tym głowy. Jakie to ma znaczenie dla świadków? Skoro tam tylko talerzyki wirują :)

Jakby ciało kierownicze ogłosiło, że "pamiatka" jest w listopadzie to by pańscy współbracia z zachwytem przyjęli.
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec, 2016, 20:58 wysłana przez tomek_s »
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline dziewiatka

« Odpowiedź #79 dnia: 17 Marzec, 2016, 08:36 »
Podobnie liczą katolicy tylko ,że święta obchodzą w sobotę do poniedziałku .Tylko kto by sobie tym głowę zawracał .Jakie to ma znaczenie dla katolików przecież tam chodzi o jajka i gonienie króliczka .Można i tak ,tylko co to za argumentacja świadczy o niewiedzy i wybitnej złośliwości.Można się obrażać ,tylko po co.Jeżeli ktoś poczuł się obrażony to przepraszam .Tylko sierść mi staje gdy czytam jak ktoś bez bladego pojęcia o religii w której byłem aktywnym członkiem przez trzydzieści lat,pisze pierdoły.Tomek s czy łykną byś jak młody pelikan zmianę daty świąt wielkanocnych z ruchomej na stałą.

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Marzec, 2016, 14:31 »
Jakie to ma znaczenie dla katolików przecież tam chodzi o jajka i gonienie króliczka .

Pierwsze słysze, że katolikom chodzi o jajka i gonienie króliczka.
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline Roszada

« Odpowiedź #81 dnia: 17 Marzec, 2016, 14:41 »
On pozostał jeszcze na poziomie przedszkola. :)
Szczególnie w Wielki Czwartek i Piątek gonimy króliczka w kościołach. ;D

Offline Tadeusz

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2703
  • Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane...
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Marzec, 2016, 16:38 »
Jakie to ma znaczenie dla świadków? Skoro tam tylko talerzyki wirują :)

Takie samo jak dla katolików wędrujące obrazy  ;D

Jakby ciało kierownicze ogłosiło, że "pamiatka" jest w listopadzie to by pańscy współbracia z zachwytem przyjęli.

To prawda... ŚJ są bardziej podporządkowani niż katolicy.
Tfu...Lefebrysty jedne  ;D

Ależ oczywiście, że nie  :(
Przecież powszechnie wiadomym jest, że Wielkanoc spędzana jest na zadumie w gronie rodzinnym nad cudem zmartwychwstania oraz łaskach które dzięki temu na lud spływają. Te rozważania przerywane są jedynie modlitwami  ;D
Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane i będzie miał w nadmiarze; ktokolwiek zaś nie ma, temu również to, co ma, zostanie odebrane.

Offline Roszada

« Odpowiedź #83 dnia: 17 Marzec, 2016, 18:31 »
Przecież powszechnie wiadomym jest, że Wielkanoc spędzana jest na zadumie w gronie rodzinnym nad cudem zmartwychwstania oraz łaskach które dzięki temu na lud spływają. Te rozważania przerywane są jedynie modlitwami  ;D
Tu ironizujesz lub piszesz nieprawdę, bo nie ma nakazu ani praktyki żadnej zadumy w Wielkanoc (zaduma to Wielki Piątek i Sobota).
Wręcz przeciwnie "radosny poranek zmartwychwstania".
Poza tym nie wiem czy odnosisz się do katolików niepraktykujących czy do tych, którzy zaczynają Wielkanoc mszą rezurekcyjną o 6 rano.

Offline Tadeusz

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2703
  • Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane...
« Odpowiedź #84 dnia: 18 Marzec, 2016, 05:12 »
Tu ironizujesz lub piszesz nieprawdę, bo nie ma nakazu ani praktyki żadnej zadumy w Wielkanoc (zaduma to Wielki Piątek i Sobota).
Wręcz przeciwnie "radosny poranek zmartwychwstania".
Poza tym nie wiem czy odnosisz się do katolików niepraktykujących czy do tych, którzy zaczynają Wielkanoc mszą rezurekcyjną o 6 rano.

Oczywiście, że ironizuję  ;D
To była moja odpowiedź na generalizowanie sprawy  :) i używanie determinantów typu: "wszyscy" "zawsze" "nigdy" itp. w odniesieniu do dużej liczby osób z własnej perspektywy  :-\
Ktokolwiek bowiem ma, temu będzie dane i będzie miał w nadmiarze; ktokolwiek zaś nie ma, temu również to, co ma, zostanie odebrane.

Offline dziewiatka

« Odpowiedź #85 dnia: 19 Marzec, 2016, 01:16 »
Widzisz wielce szanowny Tomku s ,myślałem ,że najdzie Cię jakaś refleksja a tu nic .Nie będę się wyzłośliwiał nad Twoim pojmowaniem poszanowania innych poglądów.Większość świadków bardzo poważnie traktuje tę uroczystość ,wobec tego prostackie wyśmiewanie  to jest ich obrażanie.Króliczki i jajeczka w mojej wypowiedzi były próbą zwrócenia uwagi ,delikatnie mówiąc na nietakt ze strony Tomka s.O świadkach można pisać źle wytykając im wiele .Tylko żeby to miało sens należy szanować ich godność.Świadkowie są gotowi przyjąć każdy nawet absurdalny nakaz centrali podobnie jak katolicy czy inni ,oficjalnie będą piać z zachwytu a po kątach psioczyć.Dlatego nie ma potrzeby ich obrażać.

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Marzec, 2016, 22:05 »
Świadkowie są gotowi przyjąć każdy nawet absurdalny nakaz centrali podobnie jak katolicy czy inni

Wskaż mi, jaki to nakaz "centrali" nakazuje katolikom jajka i gonienie zajączka?

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Marzec, 2016, 22:24 »
Widzisz wielce szanowny Tomku s ,myślałem ,że najdzie Cię jakaś refleksja a tu nic .Nie będę się wyzłośliwiał nad Twoim pojmowaniem poszanowania innych poglądów.

Jeśli oni poszanują moje poglądy, to ja postaram się poszanować ich "poglądy".

Sami wmawiają katolikom, że ci należą do religii fałszywej, babilonu itp., że powinni zaprzestać praktykowania swojej religii przekazywanej od pokoleń.

Namawiają katolików żeby zdeptali krzyż. Wyśmiewają wszystko co chrześcijańskie. Bluzgają na wszystko co katolickie. A Ty mi będziesz mówił o poszanowaniu poglądów.

Jak Ty szanowałeś poglądy katolików gdy stawałeś u ich drzwi? Nie miałeś wyrzutów sumienia, gdy prowadziłeś "studium" i  zmieniałeś chrześcijanom "tożsamość" namawiając do wstąpienia do organizacji z piekła rodem? 

Ty chcesz edukować o poszanowaniu poglądów?

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 19 Marzec, 2016, 22:30 »
Wskaż mi, jaki to nakaz "centrali" nakazuje katolikom jajka i gonienie zajączka?

WIELAKANOC jest pamiątką męki, śmierci i zmartwychwstania Pańskiego. Ośmieszanie przez Strażnicę katolickich świąt nie ma granic.

http://piotrandryszczak.pl/czy-wielkanoc-to-naprawde-swieto-chrzescijanskie.html

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 19 Marzec, 2016, 22:42 »
O świadkach można pisać źle wytykając im wiele .

Ja wytykam redaktorom publikacji ŚJ:

Wisienka na torcie, wg Towarzystwa Strażnica?