Jestem Świadkiem Jehowy i jak każda osoba, która twierdzi, ze wierzy w Boga, staram się trzymać <tego ,w co po przekonaniu sie uwierzyłem,. Wierzcie mi kochani chrześcijanie i katolicy, nikomu tak nie przeszkadzamy, że istniejemy i działamy (zgodnie z nazwą w obronie imienia Boga - ...Święć sie Imie Twoje...)
1. Przekonałeś się i wierzysz - czy sprawdziłeś czy to co ci podano do wierzenia to CAŁA PRAWDA? Być może twoja wiara opiera się, jak to napisano w jednej ze starszych książek ŚJ, na wersetach wyrwanych z kontekstu.
W Strażnicy był artykuł pt. "Nie daj się szybko wytrącić ze swego sposobu rozumowania". - Czy tę sama zasadę stosujesz do "nowego/lepszego zrozumienia"? Ile nauk niewolnika sprawdziłeś SAMODZIELNIE?
2.
W książce pt. "Imię Boże, które pozostanie na zawsze" napisano;
"Prawdę mówiąc, nikt nie wie na pewno, jak pierwotnie wymawiano imię Boże. Pierwotne brzmienie imienia Bożego jest wiec nieznane.
Zresztą nie jest to najważniejsze, gdyby bowiem tak było, Bóg postarałby się o to, żeby zostało dla nas zachowane.
Ważne jest natomiast posługiwanie się imieniem Bożym zgodnie z jego zwyczajowym brzmieniem w naszym języku.Ważne jest posługiwanie się imieniem, którego NIKT nie zna?
Zwyczajowe brzmienie w naszym języku to nie jest Jehowa lecz Jahwe.
3. Dodanie do JHWH samogłosek ze słowa Adonaj to nie jest imię tylko składak.
To tak jakby do spółgłosek z imienia Janek dodać samogł z imienia Kuba;
JNK + UA = JUNAK
JEŚLI SIĘ JESZCZE POJAWISZ, TO SPRAWDŹ PROSZĘ JEDNĄ RZECZ A DRUGĄ MI WYTŁUMACZ;
1. Sprawdź w przekładzie interlinearnym wydanym przez WTS Dzieje 20:28 lewą i prawą kolumnę.
2. Wytłumacz mi werset Mat 8:11 w świetle nauki mówiącej, że wielcy mężowie Starego Testamentu będą żyć w Raju na Ziemi
"Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i
zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim. "