Twierdzenie, że nie wiem co wmawia się katolikom jest bzdurą. Doskonale wiem co wmawia się nie tylko katolikom ale i protestantom czy prawosławnym w kwestii imienia Boga.
Tusia, to może powiesz mi czym jest trójca w kościele katolickim ? Bo mi katolicy cały czas mówią, że bóg jest w trzech osobach i te trzy osoba są równymi sobie bogami - Bóg Ojciec, Bóg Syn i Bóg Duch święty. Czekam na twoje wyjasnienie czym jest trójca w kościele katolickim w/g twojego myślenia czy w/g twoich informacji.
Gangas, ja cały czas pisze, że dla katolików i innych tzw chrześcijańskich religii Jahwe jest kimś obcym a bogiem jest Jezus w tzw trójcy jedyny. Nie wiem więc skąd u ciebie jakieś pretensje do mnie.
Tomek_s, mówisz że stary chwyt ŚJ zapytać o imię Boga. No dobrze. To twoim zdaniem Jezus też zastosował chwyt marketingowy nakazując w modlitwie uśwuęcać imię Boga ? Nie roumiem....dla mnie to własnie inne kościoły stosują chwyt marketingowy usuwając to imie i wspominając jedynie czasami o jakimś Bogu-Ojcu ale i tak jest on w trójcy m in z Jezusem a że w tej trójcy są sobie równi to na jedno im wychodzi.
I wreszcie co do pierwszego przykazania - czy jest tam zwrot "przede mną" czy "obok mnie" to sens jest chyba jeden i ten sam - że Izraelici mają czcić tylko jednego Boga Jahwe. Zresztą nie wiem jak nie mozna tego zauważyć czytając księgę Wyjścia, gdzie Bóg Jahwe cały czas mówi do Izraela, że jest jedynym prawdziwym Bogiem i nie wolno im od tego odstępować.
Na koniec pozwolę sobie zapytać jeszcze raz - znacie jakąś inną religię , w której czci się Boga Jahwe ?