Tego,że rozczarowałeś się "starszymi" rozumiem.
Tego,że wszystkich "podciągasz pod jeden sznur" już nie.
Bo na to zasługują zaczynając od liderów z Warwick, oraz tych wszystkich co popierają fałszerzy nauk Jezusa, o czym niżej.
Nie bez powodu pisałem o zanoszeniu modlitw za tymi,którzy :
"starają się we wszystkim dobrze postępować".
Po pierwsze: Jeśli dobrze postępują, to po co ich modlitwami poprawiać? Czy nie potrzebniejsze jest modlenie się za tych, co czynią zło? Po drugie, nie spotkałem się, aby jakaś modlitwa w jakimkolwiek religii była wysłuchana, w taki sposób, by nie było najmniejszych wątpliwości, że to czynnik Boży, a nie niewyjaśniony czynnik praw natury.
Ludzie o których piszesz jeżeli postępują jak piszesz "nie zasługują na naśladowanie".
Tego możesz być pewny,ja jestem.
O ile dobrze rozumiem ostatnie zdanie ,,być pewnym, ja jestem" dotyczy "przewodzących", którzy nie zasługują nimi być, więc jesteś za tym, aby ich nie naśladować, a nawet dążyć, aby nimi nie byli. To ja Cię 'robbo, zasmucę. Otóż sama "góra" Ciała Kierowniczego (dalej CK) ŚJ fałszuje nauki Jezusa. Na razie mówię o mechanizmach sądownictwa w zborach, bo temat dotyczy tego wątku. Aby nie być gołosłownym przedstawię jeden z aspektów nie rozwodząc się w szczegóły.
Jezus wskazał na znane trzy kroki zapisane w
I Ew. 18:15-17. Dotyczy jakiegokolwiek grzechu o czym w wers 15, ale skoncentrujmy się na 17, gdzie Jezus powiedział, że polubownie nie rozwiąże się danej kwestii grzechu, to ,,
powiedz zborowi". Na początek należy wyjaśnić definicję słowa zbór według nauk CK opublikowanej m. in. w Strażnicy z 15 sierpnia 2017 s. 19.
Tak więc sami "monarchowie" ŚJ przyznają, iż zborem można nazwać od najmniejszej jednostki jakim jest miejscowy zbór (zgromadzenie ludzi). Każda mniejsza część zboru, nie jest zborem, jak podaje książka Zorganizowani. Gdy chodzi o grono starszych, to
Dz 2:17 ,,wezwał starszych zboru", a nie, że "wezwał zbór". Tymczasem wszem i wobec wszystkich wiadomym jest, że proces KS odbywa się za "zamkniętymi drzwiami" przed 3-5 starszymi, wbrew Jezusowi.
Zatem mamy jak na dłoni, że polecenie Jezusa ,,powiedz zborowi" unieważniono. Wobec takiej sytuacji Jezus pyta. Mat 15:3 ,,
A czemu wy naruszacie przykazanie Boże ze względu na waszą tradycję? Jak to CK wyjaśnia? Powołuje się na tak znienawidzonych teologów z Babilonu Wielkiego, w tym przypadku na w- 15 kwietnia 2007 s. 27 (przypis)
Odpowiedź Jezusa jest następująca. Mk 7:13 nwt
i tak unieważniacie słowo Boże swoją tradycją, Chociaż ja nie ze wszystkim się zgadzam co w Biblii pisze, lecz wiele wskazówek ma praktyczną wartość. Jednakże prawo nadane KS "starszym zboru" jest prawem dostosowania do zawłaszczenia władzy przemocą poprzez zastraszanie, nie licząc się ze sprawiedliwymi decyzjami. To tylko część uchybień i niezgodności między Biblią i doktryną CK z Warwick