Słowa z Izajasza są dla nas potwierdzeniem tego kim jest Jezus. Niestety nie ma nawet w tych słowach potwierdzenia tego, ze Jezus jest Bogiem równym swojemu Ojcu, Jahwe. To nie są imiona Jezusa ale pokazanie jego przymiotów.
Cały czas unikacie odpowiedzi na pytanie dlaczego skoro Bóg ma wiele imion tylko imię Jahwe jest święte i tylko tego imienia zabrania się wypowiadać ?
A więc to; Iz 10:20 W owym dniu
Reszta z Izraela i ocaleni z domu Jakuba
nie będą więcej polegać na tym, który ich bije,
ale prawdziwie oprą się na Panu, Świętym Izraela.
21 Reszta powróci4, Reszta z Jakuba do
Boga Mocnego.
- są przymioty Jahwe/Jehowy? W takim razie
Jehowa i Jezus mają jednakowe przymioty.
O czym to świadczy Mirando?Mirando, masz błędne założenie. Chciałabyś, żeby Ci pokazać, ze Bóg-jezus jest równy Bogu-Jehowie. To jest niemożliwe, bo musiałoby być dwóch Bogów, różnych od siebie, ale równych sobie. Tymczasem, jak widzisz powyżej i w NT, przymioty Ojca i Syna są takie same. Znasz zapewne werset;
Ja i Ojciec jedno jesteśmy.Zagadka dla Ciebie; Kto mówi i kim jest Pan, którego oczekuje Izrael?
Mal 3:1 Oto
Ja wyślę anioła mego, aby przygotował drogę przede Mną1, a potem nagle przybędzie do swej świątyni
Pan, którego wy oczekujecie, i Anioł Przymierza1, którego pragniecie. Oto nadejdzie, mówi Pan Zastępów.
Co do niewymawiania imienia Bożego. Na początek literatura ŚJ.
"Imię Boże, które pozostanie na zawsze".
"Pierwotne brzmienie imienia Bożego jest więc
nieznane. Zresztą
nie jest to najważniejsze, gdyby bowiem tak było, Bóg postarałby się o to, żeby zostało ono dla nas zachowane. "
Jak sama widzisz, imię Boże nie jest najważniejsze.
A poza tym.
W starożytnym Izraelu, imiona nadawała soba ważniejsza, osobie podległej (swojej własności), np ojciec - synowi, Bóg - Abramowi, Jezus - Szymonowi.
Po drugie, np. przysięga złożona z imieniem bożym na ustach, a potem niedotrzymanie jej, czyniło z Niego (Boga) współwinnego krzywoprzysięstwa. Pomyśl; gdybym ja przysiągł na Mirandę i nie dotrzymał przysięgi, to ile warte by było Twoje imię?