1. Uważamy,że stwórca posiada "plan wieków",który realizuje.
Ten został ujawniony,niestety nie bezpośrednio,tylko tak jak :"objawieniu" "za pomocą specjalnych znaków". Apok.1:1
Wierzymy,że stwórca zaplanował nasze dzieje,a już na pewno je przewidział.
"Napisz więc wszystko,coś widział :co jest już i co ma nastąpić potem". Apok.1:19
Inaczej:
"Zapisz więc to,co widziałeś,i to,co jest,i to,co m u s i się stać".
A jeżeli musi ,to stanie się na pewno.
2. Innym kryterium jest "powrót do źródeł".
I uwierz mi,że jest to jeden z najbardziej udanych zabiegów,zrealizowanych starań organizacji.
Tego jestem pewny.
3. Nie zapominając o "uświęceniu imienia naszego ojca". Zresztą to on sam wielokrotnie oznajmił:
"Narody mają poznać ,że ja jestem Jehowa".
4. Widzisz nie zależy mi na poznaniu "imion" tych,którzy podają mi" "pokarm na czas słuszny".
Nie gardzę tym pokarmem,i jak każdy mam swoje ulubione "menu",oraz to,które zjadam,żeby się najeść,nakarmić.
5. I tak "gorszycie się",że zmieniamy poglądy,wyjaśnienia "nauki".
Mnie o wiele bardziej zaskakiwałoby,gdyby było inaczej.
Zresztą dałem temu wyraz we wcześniejszych wypowiedziach.
6. Przypominaj jednak,że zarzut iż zmieniamy "nauki" itp,nie jest powodem porzucenia "prawdy",czy według mojej oceny,nie powinien.
7. Tu nie idzie o to,że wypowiedź z Przyp.4:18 ,to zapowiedź "niewolnika".
Tylko,że niewolnik rozumie,że prawda jest może być jak...
-,ewentualnie "jest j a k ..."jutrzenka poranna...".
Tak jak :"Droga zaś bezbożnika jest j a k noc ciemna..."Przyp.4:19
8. I nie idzie o "ostrość dostrzegania".
Nie idzie tu przecież o "empiryzm",tylko zrozumienie wypowiedzi,proroctwa itp.
To nie dosłowny obraz.
Idzie nie o obserwację ,tylko rozważenie.
Nie o literalny obraz tylko ocenę.
Ad 1. Według mnie to nie plan tylko WIEDZA.
Ad 2. Nawet wykluczanie nie jest wg "przepisu" biblijnego, a co dopiero reszta.
Niewolnikiem jest ten kto przygotowuje pokarm - gdzie tak napisano?
Fałszowanie cytatów z innych źródeł aby udowodnić swoją "prawdę"
Uznawanie siebie za "duchowych Izraelitów" choć tak samo są "cudzoziemcami" jak cała reszta "pogan".
Odmawianie innym udziału w obu przymierzach.
Poniżające traktowanie głosicieli - "bracia" Chrystusa i "owce". Człowiek - zwierzę.
Zamiast "prawdziwego pokarmu" (J 6:27) niewolnik karmi głosicieli "mlekiem";
1 Kor 2:13 A głosimy to nie uczonymi słowami ludzkiej mądrości, lecz pouczeni przez Ducha,
przedkładając duchowe sprawy tym, którzy są z Ducha. 14
Człowiek zmysłowy bowiem nie pojmuje tego, co jest z Bożego Ducha. Głupstwem mu się to wydaje i nie może tego poznać, bo tylko duchem można to rozsądzić.
Więc jak możesz się "najeść duchowym pokarmem" zawartym w Strażnicy skoro nie narodziłeś sie z Ducha?
Ad 3. Czy człowiek może
uświęcić Boga? W modlitwie jest;
ŚWIĘĆ SIĘ imię Twoje" a nie "
święćcie imię Moje".
W Ez 20:12 Jehowa uświęca lud.
"Dałem im także szabaty, aby były znakiem między Mną a nimi, aby poznano, że
Ja jestem Jehowa, który ich uświęca."
A w Ez 36:22-23 Bóg SAM UŚWIĘCA swoje imię.
"22 Dlatego mów do domu Izraela: Tak mówi Jehowa Bóg: Nie z waszego powodu to
czynię, domu Izraela, ale
dla świętego imienia mojego, które bezcześciliście wśród ludów pogańskich, do których przyszliście. 23
Chcę uświęcić wielkie imię moje, które zbezczeszczone jest pośród ludów, zbezczeszczone przez was pośród nich, i
poznają ludy, że Ja jestem Jehowa - wyrocznia Pana Boga -
gdy okażę się Świętym względem was przed ich oczami. Przeczytaj werset 24 i dalsze żeby zobaczyć w jaki sposób Jehowa oświeci swoje imię.
Ad 4. Uznajmy, że POKARM = PRAWDA.
Jak, z dzisiejszego punktu widzenia nazwiesz "Prawdę, która przestała obowiązywać"?Ad 5. No, gorszymy się. Bardziej niż tym czy brat X ma brodę
Ad 6. Namieszałeś strasznie w tym punkcie. Wg ciebie "nauka" to coś innego niż "prawda"?
Więc nie uczycie prawdy??? Na co komu nauka, która nie jest prawdziwa?
Jeżeli poprzednią naukę uznawałeś za prawdę, to przyjmując nową naukę na ten sam temat czyż nie odchodzisz od prawdy?
Rozumiem, że nie uważasz nauki za prawdziwą tylko dlatego, że w nią wierzysz?
Jeśli więc znalazłeś prawdę to dlaczego ją porzucasz?
Czy tak postępując nie czynisz jak w tym wersecie?;
Ef 4:14 [Chodzi o to], abyśmy już nie byli dziećmi, którymi miotają fale i porusza każdy powiew nauki, na skutek oszustwa ze strony ludzi i przebiegłości w sprowadzaniu na manowce fałszu.A, że jest to ludzka nauka musisz sam przyznać, bo Niewolnik twierdzi, ze nie jest natchniony.
Ad 7. Ale widzę, ze TY TEŻ TO ROZUMIESZ. Więc w czym lepszy od ciebie jest Niewolnik?
Poza tym, widzę, ze nie przeczytałeś ani Psalmu 37 ani Izajasza 58, gdzie pisze, że światłem jest TWOJA PRAWOŚC, a południem TWOJA SPRAWIEDLOWOŚĆ.
Uważasz, że Niewolnik wie lepiej? A ku ku. Wcale nie!
"Jednak
prawdziwi chrześcijańscy pomazańcy nie domagają się szczególnych względów.
Nie uważają, że skoro są pomazańcami, to posiedli wyjątkowe zrozumienie, lepsze nawet niż niektórzy bardzo doświadczeni członkowie „wielkiej rzeszy” (Obj. 7:9).
Nie utrzymują też,
że siłą rzeczy
mają większą miarę ducha świętego niż ich towarzysze z grona „drugich owiec” (Jana 10:16)."
w09 15.6 ss. 20-24 Wierny szafarz i jego Ciało KierowniczeWięc pytam jeszcze raz;
W czym Niewolnik jest lepszy od ciebie?Ad 8. Ooo! To ciekawe podejście. A skąd "Raj na ziemi", zabawia z niedźwiedziem itp?
Czy to nie jest literalne rozumienie proroctw?
Kolejne zrozumienia mogą być prawdziwe, jedynie wtedy gdy poszerzają wiedzę nt. czegoś.
Jeśli jedno zrozumienie zaprzecza drugiemu tzn, że jedno z nich jest fałszywe.Raj będzie na Ziemi ≠ Nie będzie Raju na Ziemi.