Ja to czytam i za każdym razem piszący dochodzi do innego wyniku matematycznego. Pytanie do ROB, czy możesz podać wersety biblijne które wskazują na 371 dni w roku ? Z którego fragmentu to wynika?
Fakt , że tak zostało to zamieszane że ciężko uchwycić podstawę
Po kolei
1. Biblie spisano i liczono w latach księżycowych tzn. 12 miesięcy po 30 dnI od nowiu
(pierwszego sierpa księżyca) do nowiu
ALE rozjeżdżały się wtedy pory roku
dlatego Izraelici dokładali dodatkowy miesiąc 30 dniowy AdarII żeby pierwsze żniwa
i Pascha wypadały ok marzec-kwiecień
2. Po latach ok, 400 roku pne grecki uczony Meton wziął ten rok na warsztat i obliczył że
dodawali 7 miesięcy do każdych 19 lat, czyli na 19 lat było 19 x 12miesięcy +7
miesięcy tzw AdarII,
Ciekawostka że 1-szy rok tego cyklu jest pierwszym rokiem stworzenia wg Metona
Adama
3. Stąd łatwo policzyć że 19(12x30)+7x30 =19x(360)+210=19x360+210=6480+210=
7050 dni na 19 lat, a z tego 7050/19 daje średnio 371,05263...dni na 1 rok księżycowy
4. Rok słoneczny jest bardziej równy w dniach , ale też przestępny bo mamy 365 dni w
roku ale + 1 dzień co 4 lata czyli w okresach 4- letnich daje 365,25 dnia na rok
słoneczny
5. Różnicę widać na oko ok. 371 - 365 bo są to dwa różne systemy kalendarzowe, jak
miara calowa i metrowa
6. Werset z Biblii- oczywiście
Rokiem przestępnym (i w roku słonecznym jak i księżycowym) musiał być któryś z 3 lat
za czasów Ezechiasza 2Król 18:9,10 - bo inaczej zdanie nie ma sensu. Podawałem Wam
wcześniej zagadkę nr 41.Wtedy jak tę zagadkę pisałem nie zdawałem sobie sprawy z
różnic w latach ale już wiedziałem o cyklu Metona
Wniosek
Wszystko jest ok dopóki trzymamy się jednego systemu albo kalendarzowego albo słonecznego.
Nie ulega wątpliwości że liczby lat pisane w Biblii to lata księżycowe .
Jeżeli więc na jakimś etapie będziemy liczyć zamiennie (trochę tak a trochę słoneczny to wychodzą głupoty ). I tak jest w tym przypadku .
Ktoś pytał czy 40lat plus czy minus - zależy z której strony siedzimy - ja wyliczyłem błąd .
2520 liczony przez JW w księżycowych latach wypadł w 1914, ale liczono je od daty słonecznej , więc gdyby policzyć to w dniach to wypada 40 lat wcześniej bo słoneczny jest krótszy prawie 0 6 dni - i stąd data 40 lat wcześniej .
A gdzie wypadnie 2520 lat?
Wyliczcie sobie sami - ja się tego nie podejmuję bo już podstawa obliczania tych lat jest dla mnie naciągana