Wracając do wykorzystania Centrum Kongresowego w Sosnowcu, zobaczcie porównanie:
a) Sala Zgromadzeń w Aurora, Colorado, USA; obiekt na 2400 miejsc otoczony parkingiem na 1040 samochodów, co daje założenie, że każdym samochodem przyjadą 2-3 osoby i mamy komplet; tak się dzieje, ponieważ w Stanach Zjednoczonych co do zasady się nie chodzi - wszędzie jedziesz samochodem, bo odległości są duże, a w wielu miejscach nawet nie ma chodników.
b) Sala Zgromadzeń w Mostach, Polska; obiekt na 1000 miejsc z parkingiem na 200 osobówek i 9 autokarów... Ponieważ autobusami już nikt nie jeździ, to pod warunkiem, że w każdym samochodzie przyjedzie 5 osób, no to mamy parking na komplet uczestników zgromadzenia.
Jak widać to są zupełnie inne założenia. Wybrałem te dwie sale do porównania, bo Mosty były oddane do użytku na końcu 2009 roku, a Aurora na początku 2011 (zgodnie z moją wiedzą), więc dzieli je niewielki odstęp czasu, ale zupełnie inne założenia kulturowe. Ktoś u nas nie przewidział, że zmiany będą szły w tym kierunku.
Zrobiłem dwa was screena, żeby pokazać ile to jest ponad 1000 miejsc parkingowych i jak właściwa ich liczba zmienia obraz sytuacji.
A teraz zobaczcie, że na Sosnowiec, gdzie jest amfiteatr na 7000 miejsc jest 400 oryginalnych miejsc parkingowych, a u siebie Amerykanie na 2400 miejsc projektują 1040 miejsc parkingowych... Mam nadzieję, że to ponownie tłumaczy, dlaczego ciężko jest ten obiekt wykorzystać w należyty sposób.