Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: 2023 - Przewidywania Jehowy  (Przeczytany 1507 razy)

Offline Roszada

2023 - Przewidywania Jehowy
« dnia: 17 Luty, 2024, 17:39 »
Przewidywanie Jehowy – jeszcze jedno „nowe światło” za rok 2023

Ang. skorowidz do publikacji ŚJ podał jeszcze jedno nowe światło za rok 2023.
Nie wiadomo dlaczego zaliczono je do roku 2023, gdyż uczy o tym Strażnica na luty 2024 roku. Ale może poruszano ten temat na spotkaniu statutowym pod koniec 2023 roku.
Uczą, że nie mogą być dogmatyczni w kwestii przewidywań Jehowy i nie wiedzą „ile postanawia wiedzieć”.

Oto informacja o tym i wskazana publikacja:

*** dx86-24 Beliefs Clarified ***
2023, Jehovah’s foreknowledge: w24.02 30

*** w24 luty s. 30 Pytania czytelników ***
Co Biblia mówi o zdolności Jehowy do przewidywania przyszłości? Z Biblii jasno wynika, że Jehowa potrafi przewidywać przyszłość (Izaj. 45:21). Ta Księga nie podaje jednak wszystkich szczegółów na temat tego, jak i kiedy Bóg to robi, ani nawet tego, ile postanawia wiedzieć. Dlatego nie możemy być w tej sprawie dogmatyczni.

Co wcześniej pisano?

„Jehowa nie przewiduje wszystkiego, co się nam przytrafia. Gdyby Bóg z góry wyznaczał nam próby, sugerowałoby to, że dokładnie zna naszą przyszłość. Jednak taki pogląd nie jest zgodny z Biblią. Bóg z pewnością może przewidywać przyszłość (Izaj. 46:10). Ale z Biblii wynika, że robi to wybiórczo (Rodz. 18:20, 21; 22:12). Tak więc chociaż potrafi przewidywać przyszłość, jednocześnie pozwala nam samodzielnie podejmować decyzje” (Strażnica luty 2017 s. 30).

„Rdz 22:12 – Jak ten werset pokazuje, że Jehowa selektywnie posługuje się swoją zdolnością przewidywania?” (Chrześcijańskie życie i służba – program zebrań marzec 2020 s. 2).

„Najwyraźniej więc Jehowa nie wiedział z góry, że pierwsi rodzice zgrzeszą” (Strażnica 01.01 2011 s. 15).

Offline Roszada

Odp: 2023 - Przewidywania Jehowy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopad, 2024, 11:09 »
Jehowa ma jakby jakieś chimery:

„Ale ponieważ panuje nad sobą w sposób doskonały, może też postanowić, że nie będzie wiedział, co się wydarzy (por. Izajasza 42:14)” (Strażnica luty 2024 s. 30).

Offline spawarka noego

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopad, 2024, 12:36 »
Też tak mam gdy planuję przyszłość. Ot - wakacje choćby.

Odpalam wtedy selektywną zdolność przewidywania i wiem, że aby dostać się w konkretne miejsce samochodem, droga zajmie mi tyle, a tyle czasu.

Podejmuję decyzję ile wydać kasy na paliwo, żeby mi w drodze zabrakło, albo żeby wystarczyło…

Na trasie mogę nagle postanowić, że nie będę wiedział co się wydarzy i zamknąć oczy, ponieważ panuję nad sobą w sposób doskonały.

~~
Stefan z przytroczoną na gumie czołówką LED ślęczał w nocy nad najnowszymi światłami Anno Domini 2024.
- Jadwinia! Wiedziałaś, że rydwan Jehowy posiada nie dwa - jak do tej pory sądzono - a cztery koła i jest to właściwie dyliżans?! - ekscytował się.
- Sztos... odburknęła Jadwinia i odwróciła się do niego tetragramem.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad, 2024, 12:38 wysłana przez spawarka noego »

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2519
  • Między ślepymi jednooki królem
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopad, 2024, 12:46 »
To jeden z problemów filozoficznych który w kategoriach ścisłych został dawno rozwiązany.
Bóg nie może być jednocześnie wszechmocny i wszechwiedzący ponieważ jedno wyklucza drugie.

Offline Roszada

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopad, 2024, 15:46 »
Bóg nie może być jednocześnie wszechmocny i wszechwiedzący ponieważ jedno wyklucza drugie.
Zależy który Bóg. ;)

Offline Gremczak

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopad, 2024, 16:55 »
Zależy który Bóg. ;)

Jak to który?
Ten główny.
Ten biblijny.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad, 2024, 16:57 wysłana przez Gremczak »

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2519
  • Między ślepymi jednooki królem
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopad, 2024, 22:41 »
Zależy który Bóg. ;)

Każdy, pod warunkiem że jest ze świata sensu. ;)

Offline Gremczak

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopad, 2024, 23:11 »
W tych ramach mieści się Bóg -Wonsz Mega 9.

Albo jakiś inny egregor.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad, 2024, 23:13 wysłana przez Gremczak »

Offline Roszada

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopad, 2024, 09:14 »
To daj dowody, że każdy.
Wymień choć 10.

Offline Gostek

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopad, 2024, 09:21 »
Dla każdego jego BÓG jest tym prawdziwym. Inne to są te ,nic nie warte ,wymyślone przez ludzi...😇

Offline Roszada

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopad, 2024, 09:24 »
Jeśli żaden Bóg nie istnieje, to po co głupawe dywagacje, czy wszechwiedza jest zgodna z jego wszechmocą? ;)

U ŚJ widać nie jest zgodna, bo Jehowa jest wszechmocny a nie jest wszechwiedzący. I wcale się z tym nie kryją, więc dyskusja nad niezgodnością nie ma sensu. :D

Offline Gostek

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopad, 2024, 11:54 »
Jeśli żaden Bóg nie istnieje, to po co głupawe dywagacje, czy wszechwiedza jest zgodna z jego wszechmocą? ;)

U ŚJ widać nie jest zgodna, bo Jehowa jest wszechmocny a nie jest wszechwiedzący. I wcale się z tym nie kryją, więc dyskusja nad niezgodnością nie ma sensu. :D

Oni i tak tego nie badają. Powoli stają się podobni do katolików czy też innych muzułmanów . Ich postrzeganie religijności staje się tylko zewnętrzną otoczką. A to ,czy dany dogmat jest słuszny z Biblią są im obojętne. Od tego mają swoich duchownych, i oni niech się tym zajmują....Ot takie jest myślenie większości wiernych.😜

Offline Gremczak

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopad, 2024, 11:59 »
Dla każdego jego BÓG jest tym prawdziwym. Inne to są te ,nic nie warte ,wymyślone przez ludzi...😇

To już jest manipulacja.
Dla każdego bogiem jest ktoś lub coś innego.

Dla mojego sąsiada bogiem jest sękaty kij.
Modli się do niego i twierdzi, że go wysłuchuje.

Dla mnie bogiem jest Mega wonsz wąż 9.
Mam na to dowody.

Offline Roszada

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopad, 2024, 11:59 »
Katolicy badają. Mają swoje uczelnie: KUL w Lublinie, Uniwerek Wyszyńskiego w Warszawie, Papieskie Akademie i wydziały teologiczne na Uniwerkach np. w Toruniu, Katowicach, Poznaniu i Krakowie.
Sam znam takich uczniów, pracowników, badaczy i profesorów.

Każdy katolik może sięgnąć w każdej chwili do ich książek, co ja też robię.

Offline Gremczak

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopad, 2024, 12:04 »
Co to daje?
Jeden po drugim powtarza to co ktoś wcześniej łyknął.
Drugi to bada.
Ot i cała ta mądrość.