Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: 2023 - Przewidywania Jehowy  (Przeczytany 1508 razy)

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2519
  • Między ślepymi jednooki królem
Odp: 2023 - Przewidywania Jehowy
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Listopad, 2024, 00:12 »
Nie dogadamy się, bo Ty dyskutujesz o Bogu, który nie istnieje.
Po co dyskutować o niebycie? ;D

Zgadzam się z Tobą w tej kwestii ale upatruję przyczyny gdzie indziej.
Co do dyskusji o niebycie, to takowa dyskusja ma sens ponieważ posłużyła ona w tym  przypadku jako dowód nie wprost.

Tak dla uściślenia nie zakładam, że Boga niema. Po prostu wyobrażenie Boga zawarte w Biblii przeczy rozumowi, podobnie jak teoria ewolucji przeczy rozumowi. Fakt, że nie znam odpowiedzi na pytanie nie skłania mnie do przyjęcia błędnej odpowiedzi podanej przez kogoś innego.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8830
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Listopad, 2024, 01:29 »
''Urojony Bóg'' ciekawy materiał przedstawia Richard Dawkins.
Każdy wierzy w jakiegoś tam Boga a szczególnie w Biblijnego Jehowę, który jest DEMONEM

''...  Jahwe łamie własne przykazania

O ile Szatana jako takiego w Starym Testamencie prawie nie ma, wiele demoniczności przejawia sam Jahwe. Jahwe jest dawcą moralności (autorem Dekalogu), co nie przeszkadza mu łamać własnych przykazań. Najczęściej przekracza piąte. W księdze Ezechiela czytamy: „Do innych zaś rzekł [Jahwe], tak iż słyszałem: 'Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu!" (Ez 9,5). Mamy przykłady bratobójczych rzezi w imię Jahwe (2Krk 13, 16-17), bezwzględnych egzekucji (2Krk 25,12, Jdt 13,6-9), bitew uświęcanych pieśniami ku czci Jahwe (2Krk 20,21-25), knowań owocujących śmiercią (Est 6-7 i Est 9), palenia wrogów narodu wybranego żywcem (1Mch 5,4n), bezwzględnego mordowania bezbożników (2Mch 1,14-17). Jahwe wykazuje dziką zapalczywość, wygniatając ludzi niczym winogrona, aż „posoka obryzguje mu szaty" (Iz 63,2-6).

Siódme przykazanie bóg gwałci pośrednio np. pozwalając swemu ludowi grabić nieprzyjaciół: „Pobił, więc Pan Kuszytów (...). Kuszytów padło wtedy tylu, że nie ostał się nikt przy życiu, albowiem zostali starci przed Panem i jego wojskiem. Zdobyto bardzo wielki łup. Zdobyli też wszystkie miasta otaczające Gerar (...). A łup w nich był wielki. Uderzyli także na zagrody bydła, uprowadzając mnóstwo owiec i wielbłądów, a potem wrócili do Jerozolimy" (2Krk 14,12-14). Z łupów utrzymywała się świątynia Jahwe (1Krk 26,27). ..."

materiał podsyłam:'' RACJONALISTA''
Czy Jahwe to Szatan?
Autor tekstu: Maciej Mikurda
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad, 2024, 01:42 wysłana przez Nadaszyniak »

Offline Roszada

« Odpowiedź #47 dnia: 29 Listopad, 2024, 09:45 »
Ja nie wierzę tylko dla wiary, ale miałem w swoim życiu doświadczenia nie z tego świata, więc ze mną nie pogadasz na temat wiary i niewiary. :)

Offline Gostek

« Odpowiedź #48 dnia: 29 Listopad, 2024, 10:59 »
Ja nie wierzę tylko dla wiary, ale miałem w swoim życiu doświadczenia nie z tego świata, więc ze mną nie pogadasz na temat wiary i niewiary. :)

To opisz je w kolejnej swojej książce.😉      Może okaże się bezcelerem w Twojej twórczości . !  😜

Offline Roszada

« Odpowiedź #49 dnia: 29 Listopad, 2024, 11:56 »

To opisz je w kolejnej swojej książce.😉      Może okaże się bezcelerem w Twojej twórczości . !  😜
Przeczytaj co Paweł powiedział na ten temat.
Nie byłoby to żadnym hitem, zapewniam Cię.
Zresztą nie ma tego tyle żeby na artykuł było, a co dopiero na książkę. ;)

Offline Sebastian

« Odpowiedź #50 dnia: 29 Listopad, 2024, 12:17 »
zanim Włodek się na mnie "nafochał", to opowiadał mi telefonicznie _niektóre_ z tych "nadprzyrodzonych" przeżyć...

oczywiście "mimo bycia bezbożnikiem" mam swoje zasady moralne więc nie będę o tym publicznie opowiadać...
powiem tylko ogólnie że są to zdarzenia które można różnie interpretować i człowiek niewierzący będzie oceniać je zupełnie inaczej niż człowiek wierzący...

ja Sebastian także miałem w swoim życiu różne zdarzenia które kiedyś jako człowiek wierzący oceniałem jako bezpośrednią interwencję Boga w moje osobiste życie, a obecnie z perspektywy człowieka niewierzącego oceniam te same zdarzenia zupełnie inaczej i nie widzę w nich ani odrobinki zjawisk nadprzyrodzonych...

wszystko jest kwestią interpretacji, wszystko jest kwestią subiektywnej oceny...
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Gostek

« Odpowiedź #51 dnia: 29 Listopad, 2024, 12:48 »
Znam nawet takich co to w snach upatrują ingerencje Boga, a raczej jego żony 😉
W zależności ,kto w jakim środowisku się wychował,to inne święte postacie mu się przyśnią. Tak to już jest ,tym czym się człowiek całe życie karmi ,to to w nim gdzieś cały czas dżemie.

Podobnie jak chodowcy pstrąga ,będą mu do pokarmu dosypywać karoten,to z biegiem czasu jego mięso stanie się czerwone...Tak to niestety działa w przyrodzie .

Offline Roszada

« Odpowiedź #52 dnia: 29 Listopad, 2024, 12:56 »
No i sam widzisz, jak coś podawać, skoro szyderstwa na porządku dziennym.
Dla zagorzałego ateisty to nawet jak by my się Bóg objawił, to powie, że to był demon >:D
Wiary w Boga nie przyjmie, ale w demona owszem. ;D

Offline Gostek

« Odpowiedź #53 dnia: 29 Listopad, 2024, 13:02 »
Na temat wiary i polityki najlepiej między sobą nie rozmawiać,bo to przeważnie prowadzi do sprzeczek.

Co innego tutaj na forum jak mniemam ,gdzie piszą  inteligentne jednostki.Temat ten nie powinien stanowić jakiegoś tabu. Ważne tylko , by się nie obrzucać nawzajem gnojem.😁

Offline Roszada

« Odpowiedź #54 dnia: 29 Listopad, 2024, 13:04 »
To miłej dyskusji na temat wiary życzę tym bez wiary. ;)

Offline Gostek

« Odpowiedź #55 dnia: 29 Listopad, 2024, 13:52 »
To miłej dyskusji na temat wiary życzę tym bez wiary. ;)

Nie trzeba być wierzącym ,żeby na temat wiary  rozmawiać .🤗

Sam jesteś tego przykładem . Analizujesz zagadnienia Świadków przez większość swojego życia .Tymczasem nigdy nie byłeś jednym z nich.🧐
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad, 2024, 13:58 wysłana przez Gostek »

Offline Roszada

« Odpowiedź #56 dnia: 29 Listopad, 2024, 13:56 »
Ja się historycznie zajmuję, właściwie przepisuję tylko z ich publikacji. Zestawiam stare i nowe rzeczy.
Do tego nie potrzeba ani wiary ani niewiary.
Trzeba mieć publikacje z lat 1879-2024, parę skorowidzów i dobre wyszukiwarki.

A tak na marginesie ŚJ znam od 1973 r., nie wiem czy już byłeś na świecie.
A ja miałem ich za sąsiadów przez ścianę i w szkolnych ławkach w szkole podstawowej i średniej.

Offline Gremczak

« Odpowiedź #57 dnia: 29 Listopad, 2024, 14:17 »

Dokładnie ta wypowiedź jak by zerżnięta od śj.

To w twoim mniemaniu  nie z tego świata.
Może rzeczywistość jest inna?

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8830
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Listopad, 2024, 16:30 »
Dokończę swój powyższy  post:
''„Ten, którego imienia nie można wymawiać" — w literaturze w ten sposób bywa określane zło. W Biblii ten zakaz dotyczy boga Jahwe. Dlaczego? Ze strachu czy z szacunku? Jahwe budzi oba uczucia. Stwórca człowieka jest troskliwym opiekunem swoich wyznawców, ale ma także drugie oblicze: wymaga krwawych obrzędów (np. 2Krk 29,21-24), przyjmuje ofiary z rzezi ludzi (Jr 46,10), nienawidzi bezbożników (Mdr 14,9n). Stary Testament nie daje wielu podstaw do współczesnej, ugruntowanej tradycją, kosmologii, wedle której Ziemia znajduje się między niebem i piekłem. W Starym Testamencie nie ma diabła, głównego oponenta boga, równoważącego jego światło ciemnością. Nie ma piekła jako miejsca kary, nie ma istoty, która niszczyłaby dzieło Boga podstępnym działaniem. W Starym Testamencie nie sposób odnaleźć mitu o buncie aniołów. Szukając Szatana, znajdzie się tylko Jahwe, bo sprawcą ludzkich nieszczęść jest ten, który stworzył świat i który trzyma w dłoniach życie i śmierć.''

zamieszczony materiał: Racjonalista - Czy Jahwe to Szatan?
Autor tekstu: Maciej Mikurda

Offline Gremczak

« Odpowiedź #59 dnia: 29 Listopad, 2024, 20:43 »
Jest taki werset w biblii ,gdzie Jezus powiedział do żydów.
Waszym bogiem jest diabeł.
Zdaje mi się, żydowski bóg to jahwe.