Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: 2023 - Przewidywania Jehowy  (Przeczytany 1509 razy)

Offline Gostek

Odp: 2023 - Przewidywania Jehowy
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Listopad, 2024, 12:10 »
Katolicy badają. Mają swoje uczelnie: KUL w Lublinie, Uniwerek Wyszyńskiego w Warszawie, Papieskie Akademie i wydziały teologiczne na Uniwerkach np. w Toruniu, Katowicach, Poznaniu i Krakowie.
Sam znam takich uczniów, pracowników, badaczy i profesorów.

Każdy katolik może sięgnąć w każdej chwili do ich książek, co ja też robię.

Mnie chodziło o ogół wierzących . Powtarzają przeważnie to co napisał wcześniej Gremczak. Czyli wywody swoich oświeconych przywódców religijnych ,często nawet na etacie -płaconych przez państwowe pieniądze ,czyli również dużej części (tej niewiernej) społeczeństwa .

Offline Roszada

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Listopad, 2024, 12:21 »
Ogół nie musi bawić się w badanie.
Istotą katolicyzmu jest wpierw nauczenie się podstaw na religii przez 12 lat szkoły, a później uczestniczenie w liturgii mszy, podczas której są 3 czytania biblijne i kazanie nawiązujące do nich.
Może też bez obowiązku należeć do różnego rodzaju kręgów biblijnych, oaz dzieci Bożych czy rodzinnych, oraz duszpasterstw młodzieży i studentów, do których sam należałem kilka lat. :)
I ma też uczelnie z których korzysta tysiące osób rocznie.
Sam uczęszczałem na GIT, czyli Gdański Instytut Teologiczny.
Znam wielu absolwentów, choć sam nie ukończyłem go z lenistwa. :-\

Offline Gremczak

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Listopad, 2024, 12:33 »
Istotą katolicyzmu jest wpierw nauczenie się podstaw na religii przez 12 lat szkoły, a później uczestniczenie w liturgii mszy, podczas której są 3 czytania biblijne i kazanie nawiązujące do nich.
Może też bez obowiązku należeć do różnego rodzaju kręgów biblijnych, oaz dzieci Bożych czy rodzinnych, oraz duszpasterstw młodzieży i studentów, do których sam należałem kilka lat. :)

Czyli gotowanie żaby.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad, 2024, 12:38 wysłana przez Gremczak »

Offline Gostek

« Odpowiedź #18 dnia: 25 Listopad, 2024, 14:45 »

Zachodziłem do nich przez ponad 30 lat i na własne oczy i uszy widziałam i słyszałem co mieli ci ludzie po tych 12 latach nauczania religii do powiedzenia . Rodzinę mam również w całości katolicką , i jak się z kimkolwiek z nich głębiej w te tematy wejdzie,to okazuje się ,że albo każdy wierzy na swój sposób albo nie wierzy w Boga wcale....👀 Ot,takie to ich 12 letnie nauczanie efekty przyniosło.

Offline Roszada

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Listopad, 2024, 16:51 »
A ja 65 lat chodziłem i nauczałem nawet w Seminarium Duchownym przez lata 1989-97, więc katolicyzmu mnie nie nauczysz. ;)

Offline Gremczak

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Listopad, 2024, 20:40 »
Cóż za piękna teoria spiskowa.

Offline Roszada

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Listopad, 2024, 22:21 »
Pierwszym prognostykiem tej nauki był artykuł opublikowany w roku 1948 pt. „Boskie przewidzenie przyszłości a przeznaczenie człowieka” (Strażnica Nr 15, 1948 s. 13-15 [ang. 15.07 1948 s. 222-223]).

„Pytanie czytelnika” z roku 1951, w którym również napisano o ‘niewiedzy’ Boga na nasz temat czytamy:

„Bóg nie podejmuje teraz swego przewidywania o tym, czy my jako poszczególne jednostki będziemy mieli powodzenie w naszym biegu czy też nie...” (Strażnica Nr 15, 1951 s. 14 [ang. 01.01 1951 s. 32]).

Wcześniej, w roku 1946, a po polsku z opóźnieniem w roku 1954, pisano o „przedwiedzy Jehowy” („Wyposażony do wszelkiego dzieła dobrego” 1954 s. 22 [ang. 1946 s. 20]).
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad, 2024, 10:44 wysłana przez Roszada »

Offline Sebastian

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Listopad, 2024, 23:19 »
czy jakoś zdefiniowano tę "przedwiedzę"? czy po prostu utworzono neologizm, nieznany wcześniej w języku polskim i na tym poprzestano?
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2519
  • Między ślepymi jednooki królem
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Listopad, 2024, 00:36 »
To daj dowody, że każdy.
Wymień choć 10.

Załóżmy, że Bóg wie wszystko dokładnie co stanie się w przyszłości. Założenie to oznacza, że niczego nie może zmienić.
Ktoś powie, że on wie wszystko naprzód i może to zmienić i od tego momentu zmiany posiadać całą wiedzę w temacie przyszłości.
Tylko znając całą przyszłość wie również, że podejmie decyzję o zmianie przyszłości. Koło się zapętlą i tak na prawdę nie podejmuje żadnej decyzji, wszystko jest ustalone z góry, wszystko jest zdeterminowane.

Wysłuchałem na jakimś audiobooku jak Grecy postrzegali czas. Według nich to się wydarzyło jest przed nami a to co ma się wydarzyć jest za nami, ponieważ przeszłość widzimy a przyszłości nie znamy.
Taki wszech wiedzący Bóg byłby trochę jak my wobec przeszłości, doskonale ją widzimy ale nie możemy jej zmienić.

Offline Roszada

« Odpowiedź #24 dnia: 26 Listopad, 2024, 10:39 »
Nie dogadamy się, bo Ty dyskutujesz o Bogu, który nie istnieje.
Po co dyskutować o niebycie? ;D

Offline Gostek

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Listopad, 2024, 11:57 »
Ja na miejscu Boga ,gdybym był kochającym ojcem,to bym albo się od czasu do czasu ludziom pokazywał albo dawał w jakiś konkretny sposób znać . W sytuacji jaką mamy przez tysiąclecia najwięcej napięć między ludźmi powoduje właśnie jego osoba,bądź jego byt.  Społeczeństwa toczą wojny między sobą w myśl,że on(bog)stoi po ich stronie.....😔 Miliony ofiar oddało swoje cenne życie w obronie wiary w niego a on ciągle jest obojętny na to ,że ludzie giną.. Boże obudź się u zagrzmij z nieba i zatrzym tę paskudną histerię ,która wytworzyła się na tle poróżnień w związku z Tobą. 😶‍🌫️

Offline Roszada

« Odpowiedź #26 dnia: 26 Listopad, 2024, 12:04 »
Ja na miejscu Boga
To już by nie był Bóg, bo każdy by chciał od niego co innego. ;)
A ja bym sobie nie życzył tego, co Ty chcesz.
Kogo miałby słuchać? Ciebie, czy mnie, czy pana Kowalskiego? :)

Offline Gostek

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Listopad, 2024, 12:07 »
To już by nie był Bóg, bo każdy by chciał od niego co innego. ;)
A ja bym sobie nie życzył tego, co Ty chcesz.
Kogo miałby słuchać? Ciebie, czy mnie, czy pana Kowalskiego? :)

Nikogo ! Miałby tylko dać znać ,że istnieje .
W przeciwnym razie nadal będą się ludzie mordować w jesgo imieniu.
No, chyby,że jest egoistą i lubi robić eksperymenty na żywych stworzeniach....A to już zupełnie co innego .😁

Offline Roszada

« Odpowiedź #28 dnia: 26 Listopad, 2024, 12:11 »
No to jak nie istnieje, to po co się nim zajmujesz? >:D

Ja nie wierzę w krasnoludki i się nimi nie zajmuję. ;D

Offline Gostek

« Odpowiedź #29 dnia: 26 Listopad, 2024, 12:18 »
No to jak nie istnieje, to po co się nim zajmujesz? >:D

Ja nie wierzę w krasnoludki i się nimi nie zajmuję. ;D

Przecież niedawno pisałeś że zajmujesz się tym od 65 lat .! Z czego wynika nagła Twoja niewiara w krasnoludki jak to określiłeś dobitnie .?😉