Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dziwne praktyki w kościele Katolickim  (Przeczytany 1907 razy)

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5223
  • Najbardziej boję się fanatyków.
Odp: Dziwne praktyki w kościele Katolickim
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Luty, 2025, 20:53 »
miałem okazję poznać Ciebie, Gandalfie, osobiście i właśnie dlatego wierzę w każde słowo które napisałeś.

moje doświadczenia są inne.

ja znam raczej próby odradzania małżeństwa, wg schematu "zamiast żenić się, lepiej podejmij służbę pionierską".
[/b][/size]
Tak, ta rada padała z mównicy i to bardzo często. Do dnia dzisiejszego nie wiem dlaczego wówczas tych dwóch starszych namawiało mnie na ożenek. W ogóle nie wiem jakie było podłoże tej rozmowy, z jakiego powodu. I te pytania, które mnie zaskoczyły i zawstydziły. Po tej rozmowie na sali zwierzyłem się dwóm moim przyjaciołom z tej rozmowy pasterskiej. Jeden z nich był wówczas sługą lub starszym. Oni także byli ogromnie zdziwieni i zaskoczeni ich radami. Cóż, może trzeba było wtedy brać co było w zborze :o
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Storczyk

« Odpowiedź #61 dnia: 12 Luty, 2025, 20:54 »
Dziwne praktyki w kościele katolickim nie mają nic wspólnego z Biblią, Jezusem, przecież nigdzie nie ma mowy o spowiadaniu się, nawet dorośli z czego się mają spowiadać, skoro wszystko nam jest wybaczone, oprócz grzechowi przeciw Duchowi Świętemu, co nie końca wiadomo o co chodzi...

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Luty, 2025, 20:59 »
Dziwne praktyki w kościele katolickim nie mają nic wspólnego z Biblią, Jezusem, przecież nigdzie nie ma mowy o spowiadaniu się, nawet dorośli z czego się mają spowiadać, skoro wszystko nam jest wybaczone, oprócz grzechowi przeciw Duchowi Świętemu, co nie końca wiadomo o co chodzi...
[/b][/size]

A spowiedź na wizycie pasterskiej lub/i na komitecie to też biblijne?? Najlepszy był tekst: ,,musisz mówić prawdę, musimy wiedzieć. Chodzi o czystość zboru....."
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Storczyk

« Odpowiedź #63 dnia: 12 Luty, 2025, 21:28 »
Biblijne czy nie nikt nikogo na siłę nie ciągnie, mamy wolność wyboru.
Widzisz, że ludzie to akceptują tak żyją co końca swoich dni, dobrze im z tym na łożu śmierci się spowiadają .
Świadki też nikt ich nie zmusza, idą po pomoc duchową...
Świadomość, to wybór nie każdy ma zasoby...

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Luty, 2025, 21:40 »
Widzisz, że ludzie to akceptują tak żyją co końca swoich dni, dobrze im z tym na łożu śmierci się spowiadają .
Świadki też nikt ich nie zmusza, idą po pomoc duchową...
Świadomość, to wybór nie każdy ma zasoby...
[/b][/size]
Porównując nauki ŚJ z KRK to obydwie religie straszą, jedni piekłem i wiecznym potępieniem, a drudzy armagedonem. Oczywiście to jest wybór indywidualny, ale ile osób zastraszonych widokami na przyszłość trzyma się kurczowo wyznania i godzi się na upadlające praktyki. Choćby spowiedź i lepkie ręce księdza lub tak jak w moim przypadku, bezceremonialne wkroczenie starszych do mojego intymnego życia. Czy osoba zastraszona dokonuje wolnego wyboru? 
Dziś z perspektywy czasu mogę napisać, że każda religia stosuje techniki kontroli umysłu. Najczęściej strasząc swoje owieczki mękami, a dla posłusznych mają ofertę wspaniałego życia.  Kij i marchewka, najstarsza technika, która sprawdza się nawet w XXI wieku.
« Ostatnia zmiana: 12 Luty, 2025, 21:46 wysłana przez Gandalf Szary »

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Gostek

« Odpowiedź #65 dnia: 13 Luty, 2025, 00:40 »

A spowiedź na wizycie pasterskiej lub/i na komitecie to też biblijne?? Najlepszy był tekst: ,,musisz mówić prawdę, musimy wiedzieć. Chodzi o czystość zboru....."

Jest padę miejsc ,gdzie jest powiedziane,że gdy ktoś zgrzeszy to ma się udać do starszych w bramach (chodziło o zwyczaje żydowskie) oraz późniejsze w zborach chrześcijan, gdzie starsi mogli nacierać oliwą grzesznikom głowy i odpuszczać im grzechy, i było to wiążące zarówno na ziemi jak i w niebie.

Offline donadams

« Odpowiedź #66 dnia: 13 Luty, 2025, 07:34 »
Wg tychże wytycznych, bardzo mocno wzrosła rola rodziców przy rozsądzaniu takich spraw i grzechów.

Przesunięcie części kompetencji z rąk starszych w ręce rodziców to pozytywna zmiana.

To zbyt mały krok w dobrym kierunku, ale nie zmienia to mojej oceny że sam kierunek jest prawidłowy.

Gdyż wg mnie cała tematyka wychowania seksualnego dzieci jest kompetencją ich rodziców.

Im mniej przy tej tematyce "gmera" ksiądz lub starszyzna, tym lepiej.

To jest kompetencja rodziców i tylko rodziców.

Absolutnie zgadzam się z twoim spojrzeniem. Dla mnie problemem jest to, że wytyczne te są dosyć mgliste. Wiemy, że organizacja potrafi dać dużo bardziej szczegółowe procedury postępowania. W tym przypadku problemem jest nie tylko ta mglistość wytycznych, ale też to, że ta zmiana w polityce jest młoda i nie wiemy, jak jest stosowana w praktyce (także ze względu na ogólny charakter jej zapisów).

Więc zmiana w teorii jest dobra, choć nie zachwycająca, ale nie wiemy nic o praktyce jej stosowania. Wyobrażam sobie, że łatwo stosować miękkie wytyczne, gdy chodzi o miękkie przewinienia, a zbór jeszcze nie zdążył się zgorszyć, ale jak to będzie, gdy przewinienie będzie poważnej kategorii, zbór będzie zgorszony i będzie domagał się sprawiedliwości? Co zrobią starsi? Co powie nadzorca obwodu? Czy wypowie się Nadarzyn? Dziś też jest tak, że w wielu wypadkach to starsi decydują i jednym z kryteriów jest to, czy zbór wie, czy jest zgorszony itd... Jak dla mnie słabym punktem tej zmiany jest to, że była pisana na kolanie pod Norwegię i nie jest kompatybilna z resztą organizacji. Także zobaczymy...

Chyba nie rozumiem... To jak nikt nikogo nie cięgnie i jest wolność, to po co zakazywać czegokolwiek?

Dziś z perspektywy czasu mogę napisać, że każda religia stosuje techniki kontroli umysłu.

Jak dla mnie dotyczy to każdej organizacji. Rządy stosują tak zdefiniowane techniki kontroli umysłu, partie polityczne, organizacje pozarządowe takie jak WOŚP również (gra na emocjach takich jak miłość i nienawiść, jak widać skutecznie) itd.. To działanie wszechobecne. Jest widoczne nawet w rodzinie podczas wychowywania dzieci!

Jedyne, co różni te działania od siebie, to ich cel. Ludzie uznają, że cel albo jest właściwy i wtedy akceptują kontrolę albo nawet sami ją stosują, lub uznają cel za zły i wtedy sprzeciwiają się tym samym technikom kontroli.

W przypadku ludzi wierzących w Boga koncept wybawienia może być istotnym celem, który dopuści określone techniki kontroli. Tak jak w przypadku chęci wychowania dziecka takie techniki się dopuszcza i buduje się w dziecku zarówno pozytywne jak i negatywne wzmocnienia w określonych sytuacjach. Tak to po prostu już działa.

Wpływy są wszechobecne, pozostaje tylko ocena celu, który im przyświeca.
« Ostatnia zmiana: 13 Luty, 2025, 07:41 wysłana przez donadams »
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Storczyk

« Odpowiedź #67 dnia: 13 Luty, 2025, 19:31 »
Noi jakie mordowanie ?Jakie zaburzone osoby?

To nie z naszego podwórka,  młoda bardzo szlachetna nauczycielka, dobra dziewczyna do tego piękna kobieta.
Niedano jej żyć długo i szczęśliwie została zgwałcona oraz brutalnie zamordowana, po spowiedzi w kościele, przez 27 letniego księdza, podobno podkochiwał się w niej!
Ponad 50 lat minęło, aż dosięgnęła go temida.
Od 24 min jakie ludzie mają wpojone postrzeganie księży bezwzgledu na wszystko "księdza może sądzić tylko Bóg"
Ale kilku rozsądnych się znalazło i dostał dożywocie..