Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: AUTOKOMPROMITACJA STRAŻNICY  (Przeczytany 85990 razy)

Offline Babcia Baba Jaga

Odp: AUTOKOMPROMITACJA STRAŻNICY
« Odpowiedź #690 dnia: 01 Maj, 2026, 22:20 »
Bardzo dobry tekst, czytając coraz dalej napięcie rośnie. Zazdroszczę Ci analitycznego umysłu. Światusie byłbyś świetnym politykiem, czego Ci nie życzę.  :)

Offline Estera

« Odpowiedź #691 dnia: 02 Maj, 2026, 17:06 »
   Coś nt., zmienianych świateł u śj.
   Dlaczego śj karzą za posiadanie racji.
   https://www.youtube.com/shorts/VvVNxSNJnCA
Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Offline Estera

« Odpowiedź #692 dnia: 03 Maj, 2026, 19:06 »
   Nic nie poradzimy, czas nieubłaganie płynie do przodu.
   A organizacja nieraz powracała do tylnych drzwi, którymi wyrzucała niewygodne doktryny  >:D >:D >:D
   I wprowadzała swoje zmiany, krok do przodu, dwa kroki do tyłu, w zależności od sytuacji.
   A tu w memie aktualne ustawienia, być może.

Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Offline Babcia Baba Jaga

« Odpowiedź #693 dnia: 03 Maj, 2026, 21:59 »
Tak mi się skojarzyło. Łapki trzyma na blacie bo tak mu kazali, by przypadkiem nie masturbował się pod blatem. Taki tutaj kiedyś był temat o masturbacji w domach Betel na całym świecie, cekiści wydali film że nie wolno tego robić bo to jest be.

Offline Światus

« Odpowiedź #694 dnia: 04 Maj, 2026, 13:18 »
    Roszada znalazł w publikacjach nawiązanie do niedawnego mema o trzech rajach ŚJ. Tekst dotyczy raju podatkowego. Oficjalnie, w czasopiśmie "dla naiwnych", Strażnica potępia unikanie płacenia podatków. Powiedzcie jednak sami, czy to nie wygląda jak instrukcja założenia firmy w raju podatkowym;)

Art. Podatki — cena za cywilizację? (Przebudźcie się! 8 grudnia 20023)

"W tygodniku U.S.News & World Report napisano o polityce fiskalnej spółek: „Dzięki ulgom podatkowym i zręcznym posunięciom księgowych sporo firm legalnie unika wielu zobowiązań wobec fiskusa, a niekiedy nawet wszystkich”. W artykule podano przykładową sztuczkę: „Amerykańska spółka zakłada oddział w kraju będącym rajem podatkowym. Następnie centralę w USA przekształca w filię podlegającą tej zagranicznej placówce”. W rezultacie firma nie musi płacić podatku w USA (sięgającego maksymalnie 35 procent), choć „jej główną siedzibę może stanowić po prostu szafka na akta i skrzynka pocztowa”."

https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/102003882?q=%22rajem+podatkowym%22&p=par
    Czy Towarzystwo pisze o innych, czy też trochę o sobie? Za komentarz niech posłuży cytat z Rocznika 2016:

"Więcej przestrzeni zapewniono też Działom Służby i Księgowości oraz Lokalnemu Działowi Projektowo-Budowlanemu."
Kto rzeczywiście jest niewolnikiem wiernym i roztropnym. Ale gdyby ten niewolnik okazał się zły...

Offline Światus

« Odpowiedź #695 dnia: Dzisiaj o 12:57 »
    Ogłoszenia dla osób, którym brak radości w życiu. Daję prawie cały akapit, żeby każdy mógł się przejąć losem ludzi, którzy nie poznali ówczesnej dobrej nowiny i zginęli w Armagedonie...

Art. Najradośniejsza praca (Służba Królestwa  1973 nr 4)

"6 Zadawaj sobie pytania: Czy naprawdę wierzę, że Armagedon jest blisko? Czy ogarnia mnie współczucie na myśl o szczerych ludziach, których nie ma kto powiadomić, że Królestwo Boże panuje? Czy chciałbym mieć udział w najradośniejszej pracy, jaką Jehowa zlecił swym sługom przed Armagedonem? (...) Czy chciałbym, żeby wielki ucisk zastał mnie na roli Jehowy? Jeżeli twoje serce podsuwa ci twierdzące odpowiedzi na te pytania, to nie wahaj się! Czekamy na twoje zgłoszenie do najradośniejszej służby — do służby pionierskiej ku chwale Jehowy."

https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/201973152?q=armagedon+czekamy&p=par
    Jako podsumowanie fragment Ferdydurke.

"NAUCZYCIEL: Gałkiewicz, nie ulega kwestii, że wielka poezja powinna nas zachwycać, a przecież Słowacki był wielkim poetą... Może Słowacki nie wzrusza Gałkiewicza, ale nie powie mi chyba Gałkiewicz, że nie przewierca mu duszy na wskroś Mickiewicz, Byron, Puszkin, Shelley, Goethe...

GAŁKIEWICZ: Nikogo nie przewierca. Nikogo to nic nie obchodzi, wszystkich nudzi. Nikt nie może przeczytać więcej niż dwie lub trzy strofy. O Boże! Nie mogę..."  :D
Kto rzeczywiście jest niewolnikiem wiernym i roztropnym. Ale gdyby ten niewolnik okazał się zły...