Dzisiaj temat średniociekawy z czyjegokolwiek punktu widzenia, czyli słów wiele
o kadzidle. Za to na podstawie artykułu można prześledzić proces psychomanipulacji.
Art.
Czy w religii prawdziwej jest miejsce na palenie kadzidła? (Strażnica 1 czerwca 2003).
"„BOGOWIE kochają wonności”. Tak zwykli mawiać
starożytni Egipcjanie. Palenie kadzidła było nieodłącznym elementem ich religii. Wierząc, że bogowie przebywają pośród nich, codziennie spalali wonne żywice w swych świątyniach oraz na domowych ołtarzach, a nawet przy prowadzeniu interesów.
Podobne zwyczaje miały też inne narody.
W starożytnym
Izraelu palenie kadzidła stanowiło istotny element obowiązków, które
kapłani mieli w przybytku. Kadzidło spalane w przybytku było święte i używano go wyłącznie do wielbienia Boga.
Wiele religii po dziś dzień wykorzystuje kadzidło w ceremoniach i obrzędach.
Jaki użytek robi się z kadzidła w dzisiejszych czasach? W wielu
kościołach chrześcijaństwa jest ono wykorzystywane w liturgii i różnych ceremoniach.
W Azji dużo rodzin pali kadzidło w świątyniach lub przed ołtarzami domowymi, aby czcić bogów i chronić zmarłych. Podczas nabożeństw kadzidło służy rozmaitym celom, na przykład okadzaniu, uzdrawianiu, oczyszczaniu i ochronie.
Czy chrześcijanie mogą się zajmować czymś takim?
Jehowa otwarcie potępia każdego, kto usiłuje łączyć prawdziwe wielbienie z praktykami religii fałszywej. Ale przy podejmowaniu decyzji w tej sprawie chrześcijanin powinien rozważyć pewne kwestie.
Czy w danej okolicy używanie kadzidła jest powszechnie kojarzone z jakąś praktyką religii fałszywej albo z rytuałami spirytystycznymi?
Kadzidło ofiarowane w Izraelu było stosownym symbolem modlitw wysłuchiwanych przez Boga. Dlatego psalmista Dawid śpiewał Jehowie: „
Oby moja modlitwa była przygotowana niczym kadzidło przed tobą” (Psalm 141:2).
Obecnie chrześcijanie nie posługują się literalnym kadzidłem, lecz zanoszą modlitwy odzwierciedlające ich głęboką wdzięczność i szacunek dla niebiańskiego Ojca.
Słowo Boże zapewnia, że „
modlitwa prostolinijnych sprawia mu przyjemność” niczym wonne kadzidło, które niegdyś kapłani ofiarowali w świątyni (Przysłów 15:8)."
https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2003406#h=22***
Jak widzimy, przed Izraelitami kadzidło dla swoich bogów palili Egipcjanie i wiele innych narodów. Strażnica jednak jakby nie zauważała, że Jehowa nie potępił otwarcie Izraelitów za "łączenie czystego wielbienia z praktyką religii fałszywej"...
Z jednej strony mamy nakaz od Jehowy, z drugiej podążanie za modą. Jak można mówić, że palenie kadzidła kojarzyło się z pogaństwem, skoro wcześniej czytamy, że Izraelici wzięli tę praktykę z pogaństwa?
Nie wiem, czy chrześcijanie używali kadzidła, ale przypomnijmy sobie, jakie dary przynieśli Jezusowi mędrcy? Czy nie było tam kadzidła? Dzisiejsi chrześcijanie zanoszą modlitwy, które są jak kadzidło. Czy to nie znaczy, że palą kadzidło, ale "symbolicznie"?
Mam wrażenie, że
ten artykuł ma za zadanie jedynie zamącić w głowach.