Usunąłem wszystkie wpisy Gwałciuduszy i powiązane z tym wpisem obrażające osoby o innym od niego światopoglądzie. Każdy następny taki wpis będzie lądował na cmentarzu. To nie jest forum fanów trójcy, ani żadnej innej religii. Jest światopoglądowo neutralne. I jak długo będę miał to cokolwiek do powiedzenia takim zostanie.
Witaj Nemo. Mam nadzieję, że bycie moderatorem sprawia ci przyjemność i nie jest dla ciebie uciążliwe.
Natomiast co do mojego sposobu wyrażania się to zawsze staram się być delikatny i taktowny. Jednakże użyłem pewnego zwrotu, który funkcjonuje w przestrzeni medialnej w Polsce i na całym świecie. Mianowicie "pożyteczni idioci". Celowo tak jak teraz wziąłem go w nawias aby pokazać że to jest konkretny cytat, funkcjonujący jako dopuszczalny i skrótowo opisujący pewne społeczne nielogiczne zachowania.
Nikt w telewizji nie strofuje nikogo za używanie tego zwrotu. Nikt też sie o to nie sądzi ani nikogo nie oskarża. Jest to zwrot dopuszczalny w kulturze polskiej. Podobnie tak jak ŚJ starają się być taktowni, a mówią o innych że będą leżeć jak "gnój na ziemi", lub że są jak "nierozumne zwierzęta". A przecież też można by się przyczepić, że ubliżają komuś przyrównując go do gnoju, czy zwierząt.
Termin "pożyteczni idioci" ma swoją definicję w Wikipedii. Warto się z nią zapoznać aby lepiej rozumieć wiele komentarzy medialnych w których się go używa publicznie.
Pożyteczni idioci, pożyteczny idiota (ros. поле́зный идиот, transkrypcja polska: poleznyj idiot[1]), czasem też użyteczny idiota – pejoratywne określenie przypisywane Leninowi, który miałby tak określać zachodnich dziennikarzy piszących entuzjastycznie o rewolucji bolszewickiej i ukrywających jej niepowodzenia.
Po II wojnie światowej określenie zostało przejęte przez antykomunistów – przede wszystkim amerykańskich – do określania osób i środowisk sympatyzujących z ZSRR i jego polityką, działających jako rzeczywiści lub domniemani agenci wpływu ZSRR, by podkreślić, że ich działania obiektywnie pomagają ZSRR w okresie zimnej wojny.
Reszta długiego opisu tutaj:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%BCyteczny_idiotaJeśli jednak razi kogoś, że użyłem tego medialnego i ogólnie znanego zwrotu, nawet biorąc go w nawias, to bardzo przepraszam. Stanowczo przepraszam. Ale równie stanowczo nie życzę sobie aby osądzać mnie i moje wypowiedzi poprzez ich usuwanie i pisanie do mnie publicznych uwag na czerwono, pisząc że jestem kłamcą, bez uprzedniego przeprowadzenia ze mną dialogu w którym miałbym najpierw szanse obrony mojego stanowiska. Miejmy jednak nadzieję, że dobra wola zmiany jest po obu stronach.
Edit:
I jeszcze jedno. W dziale Cmentarz napisałes do mnie na czerwono:
Ostatni raz na tym forum nazwałeś inaczej myślących od Ciebie "pożytecznymi idiotami", albo że ateiści działają "mało inteligentnie" Ty tak na poważnie? Napisanie, że czyjeś działanie jest mało inteligentne jest niedopuszczalne. Przecież to właśnie jest taktowne określenie. A posądzanie mnie o kłamstwo jest dopuszczalne, gdy piszesz na czerwono:
Dlaczego skłamałeś klikając przycisk przy rejestracji że zapoznałeś się z regulaminem?Właśnie takiego zachowania jakie ja zastosowałem należało sie spodziewać. Już nie napisałem, że ktoś jest mało inteligentny, ale że działanie jest mało inteligentne. Takiego formułowania zdań uczy sie ludzi aby byli uprzejmi. Nie krytykować kogoś, ale jego zachowanie. I ja to zastosowałem. "Działanie mało inteligentne" to delikatny i dopuszczalny opis. Czy ty na pewno starasz się bezstronnie oceniać zachowanie ludzi na forum czy raczej użycie w naganie słowa Trójca każe mi szukać przyczyn twego działania? Gdy piszesz z małej litery o jakichś "fanach trójcy":
To nie jest forum fanów trójcy, ani żadnej innej religii.Mam nadzieję, że się poprawisz i przeprosisz tak jak ja. A przynajmniej publicznie wytłumaczysz przed innymi użytkownikami forum. Komu dużo dano od tego więcej się wymaga.