Z całym szacunkiem ale mam wrażenie, że jad do ORG niektórym przysłania zdroworozsądkowe myślenie. Jeżeli wiesz, że jest organizowana pomoc i jesteś w stanie ją wyświadczyć to w dupiu miej nasze małe problemiki i zgłoś gotowość pomocy. Nie masz możliwości - nie zgłaszaj.
Powiesz, że do starszych nie masz co się zgłaszać? Pewnie, że tak. Zrób to choćby za pomocą Facebooka.
Tam ludzie teraz mają o wiele prostsze dylematy: Żyć pod obstrzałem i mieć nadzieję, że zabłąkany pocisk nie trafi w ich dom lub uciekać na zachód.
W tej sytuacji przypomina mi się genialny wpis Krzysztofa Stanowskiego:
Nie widzę w tej wypowiedzi za dużo szacunku , bo dlaczego nazywasz problemy byłych śj "małymi problemikami" ?
Skąd wiesz co przeżyli? niektórzy potracili swoje rodziny , do niektórzy przez wiele lat są ignorowani przez rodziców , przez dzieci , niektórzy nie wiedzą gdzie są ich dzieci bo te wyparły się ich w imię Jehowy, więc nie lekceważ j cudzych problemów.
Poza tym pytanie PPJ, było całkiem zasadne , bo świadkowie kierują się swoim orgowskim prawem , pomagają nawet nie świadkom by później opowiadać jak to są pełni miłości , jak to ludzie ze "świata" ich chwalą .
proszę oto przykład oficjalna strona jw.org
22 MARCA 2021
POLSKA
Dyrekcja polskiego szpitala wyraża wdzięczność Świadkom Jehowy
Nasi bracia w Warszawie otrzymali od personelu szpitala w Słupcy list z podziękowaniami za przesłane Biblie.
Siostra Helena Krupa
W tym szpitalu leczy się wielu pacjentów chorych na COVID-19...
Radzę przeczytać całość , rzeczywiście w szpitalu covidowym najbardziej niezbędne są biblie...
Oczywiście , to nie znaczy , że lekceważę tego co dzieje sie na Ukrainie . Zastanawiam się raczej nad neutralną postawą świadków wobec obrony granic. Rosyjscy "braci" płacą podatki by ukraińscy mogli być zabijani, konfiskata dóbr orgu ? a to nie jest tez polityka w obie strony?