W tym tygodniu (14-22 lutego 2022 r.) będzie studiowany powyższy artykuł.
Jego treść wzruszyła mnie do tego stopnia, że postanowiłem się nim podzielić. Wzruszeniem, artykułem i własną interpretacją...
Pomijam wymownym milczeniem "wspaniałego" pasterza, gdzie inne przekłady podają "dobrego".
1. Ak. 7. (Piotr)
Chciał iść po wodzie, aż dotrze
do Jezusa. Niestety, przestał się
na nim skupiać. Dzisiaj nie możemy chodzić po wodzie, ale również potrzebujemy wiary do przetrwania różnych prób. Gdybyśmy stracili z oczu
Jehowę i Jego obietnice, to w sensie duchowym zaczęlibyśmy tonąć. Bez względu na to, jakie symboliczne sztormy przeżywamy,
musimy koncentrować się na Jehowie i na tym, że jest w stanie udzielić nam wsparcia.
Czy to nie dziwne, że Piotr "skupiał się na Jezusie", a my "musimy koncentrować się na Jehowie"?
Jeśli się na czymś skupiamy, to znajduje się to
w centrum naszej uwagi. A więc Piotr wcale nie koncentrował się na Jehowie, lecz na Jezusie.
Mamy załatwioną sprawę "koncentracji".
Kolejny fragment jest głupi, nieżyciowy i śmieszny, choć w założeniu miał skłaniać do zaufania Jehowie.
2.
Ak. 9. Pewne małżeństwo sług pełnoczasowych jechało godzinę swoim starym samochodem, żeby zabrać na zebranie siostry mieszkające w ośrodku dla uchodźców. Brat opowiada: „Po zebraniu
zaprosiliśmy siostry na posiłek, ale potem sobie uświadomiliśmy, że nie mamy czym ich poczęstować”. Co stało się dalej? Brat dodaje: „Kiedy podjechaliśmy pod dom,
zobaczyliśmy pod drzwiami dwie duże torby z jedzeniem. Nie mieliśmy pojęcia, kto je przyniósł. Jehowa się o nas zatroszczył”.
A wszystko to kraszone wersetem Mt 6:33 „Dlatego stale szukajcie najpierw Królestwa oraz Bożej prawości, a wszystkie te inne rzeczy będą wam dodane".
Mam pytanie: Czy gdyby Was ktoś obudził w nocy o północy, to wiedzielibyście, co macie w lodówce? Myślę, że tak. A co dopiero, kiedy jesteście tuż przed lub tuż po obiedzie...
W związku z tym fragmentem artykułu przyszły mi na myśl całkiem inne wersety, niż anonimowemu autorowi:
Łk 14:28 Bo
któż z was, chcąc zbudować wieżę, nie usiądzie wpierw i nie oblicza wydatków, czy ma na wykończenie? 29 Inaczej, gdyby założył fundament, a nie zdołałby wykończyć,
wszyscy, patrząc na to, zaczęliby drwić z niego: 30 "Ten człowiek zaczął budować, a nie zdołał wykończyć".
Postępowanie tych "sług pełnoczasowych" przypomina modlitwę Jasia po klasówce z geografii:
- Panie Boże, spraw żeby Londyn był stolicą Hiszpanii...
Wyobraźcie sobie opisaną sytuację. Widzicie pod drzwiami dwie torby z zakupami. Bierzecie je do domu i spokojnie układacie wszystko w lodówce, pojemnikach, chlebaku itp. Gotujecie z tego obiad dla 5 osób. Po 2 godzinach przychodzi sąsiadka i pyta, czy nie widzieliście jej toreb z zakupami, które "na chwilę" zostawiła...?
3.
Ak. 11. Jezus wiedział, że jego niedoskonali słuchacze mają skłonność do krytykowania innych. Dlatego powiedział: „
Przestańcie osądzać”. Bardzo staramy się
nie osądzać współwyznawców, ale wszyscy jesteśmy niedoskonali.
Bardzo to chwalebne i w ogóle, szkoda, że do tyczy tylko
współwyznawców. Dalsze akapity potwierdzają, że "tak się rzeczy mają".
Ak. 17. Co powinniśmy zrobić, gdy zauważymy, że
osądzamy jakiegoś brata lub siostrę?
Cały artykuł dla chętnych tutaj:
https://www.jw.org/pl/biblioteka/czasopisma/straznica-do-studium-grudzien-2021/Słuchaj-głosu-Wspaniałego-Pasterza/