Powiem Ci Blue, że zwykłym ludziom w Niemczech to zwisa skąd będą mieli gas i ropę i czy na Ukrainie będą mieli czym walczyć. Tu społeczeństwo jak im powiedzą, że ropy nie będzie i trzeba na rowerach jeździć, to tak zrobią. W związku z wojną nie na już nigdzie od miesiąca mąki i oleju, i nigdzie jeszcze od nikogo nie słyszałem narzekania.
No chyba jednak nie zwisa. Zaangażowanie w wojnę na Ukrainie jest wśród zwykłych Niemców większe z miesiąc na miesiąc.
https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com/en/poll-nearly-half-of-germans-want-more-action-on-ukraine/av-61406286Temat wojny jest im całkowicie obcy ani ten z przed 80 laty ani ten gdzie szaleńcy nacjonaliści wywołują między sobą konflikty.(Byłby może inny rząd na Ukrainie, to może nie było by konfliktu w Donbasie i tym samym obecnej wojny.. )
Oczywiście, to wszystko wina Ukrainy. Powinny w Donbasie założyć białą wstęgę, zrobić uroczyste jej przecięcie przy wjeździe pierwszego czołgu, zaangażować orkiestrę, powitać soldatów kwiatami, chlebem i solą
Dać kilka córek dla żołnierzy spragnionych wrażeń, a co
Bez żadnego referendum, tylko przez aklamację wstąpić do Federacji, a co tam
Zrezygnować z swobód obywatelskich, stać się częścią reżimu w którym nawet nie można opowiadać żartów o Fiutinie
Rozumowanie godne Starszego, obwiniającego córkę o gwałt, bo założyła zbyt kusą spódniczkę
Dlatego dobrze się tu czuję w społeczeństwie apolitycznym i pacyfistycznym, bo mam podobne nastawienie.
Gostek, o czym Ty bredzisz? Jakim pacyfistycznym? Jakim apolitycznym?
Naprawdę aż tak tkwisz w swojej chorej wizji, że nie dostrzegasz absolutnego przetasowania na arenie międzynarodowej, które zadziało po 24 Lutego? Twój pacyfistyczny kraj niedługo będzie miał 3 armię świata jeśli chodzi o budżet? Naprawdę nie wiesz, jakie zakupy ostatnio robi Bundeswehra? Zbliżenie USA i Niemiec jest nieodwracalne, tak samo jak zaciśnięcie współpracy w NATO, które za chwile zwiększy się o dwóch nowych członków (Finlandię i Szwecję)
Niemcy wychodzą z założenia, że interesy można robić z każdym, nawet z tymi, gdzie rządzą reżimy(Iran i Rosja) I jestem pewień, że jak konflikt Ukraińsko-Rosyjski będzie zażegnany to ropa ponownie popłynie z Rosji do Niemiec .! A Polska zostanie z ręką w nocniku, ciesząc się, że ma "przyjaciela" za oceanem.
No i tu się kolego mylisz. Jednak nawet nie zechciałeś sprawdzić artykułów, które tu podrzuciłem. Jaki jest sens zatem rozmawiać z kimś, kto nawet jak pokazuje mu się czarno na białym co robi jego rząd, to on mówi - ja wiem lepiej
Jednak powtórzę się raz jeszcze: Niemcy planują całkowite odcięcie od Rosji. Odcięcie, które będzie niezależne od tego, kiedy zakończy się wojną w Ukrainie, ponieważ Rosja okazała się agresorem dla całej Europy a nie tylko Ukrainy. Niemcy nie chcą, by ostatnim buforem bezpieczeństwa została Polska, bo potem może się szybko okazać, że tym buforem staną się Niemcy.
Dlatego obecnie Niemcy cały czas zwiększają dostawy broni dla Ukraińców, zaczynają wysyłać czołgi i sprzęt ofensywny. Stali się stroną tej wojny, ale Ty Gostek z uporem maniaka tego nie dostrzegasz. Jezus Maria, przecież kilka miesięcy temu Rosja domagała się, by NATO wycofało się za Odrę (czyli Polska oraz kraje bałtyckie miały stać się bezbronne po wyjściu z NATO). Nikt poważny nie uważa, że Ruskie zatrzymaliby się na Ukrainie, gdyby nie bohaterski opór tego kraju.
Nie wiem nawet jak skomentować Twoją analogię sytuacji w Ukrainie do dwóch chłopów piorących się o babę.
Gostek, czy Polaków walczących z nazistami w 39 też byś porównał do chłopka piorącego się o babę?
Czy ty naprawdę nie rozumiesz, kto tu kogo najechał? Czy naprawdę nie pojmujesz, która stolica na którą spuściła bomby?
Brak mi słów.