Cóż, niektórzy pożyteczni idioci putina nawet dobrze czują się w tej roli
No cóż,powiadasz Putin ma swoich pożytecznych idiotów
Ja myślę, że każdy lider ma swoich wielbicieli.
Myślę też, że problem nie leży w Putinie, czy innym przywódcy. Bo Putin zniknie, to naród wybierze sobie nowego lidera.
Problem jest w tym, że niektórym społeczeństwom daleko jeszcze do tego, żeby nazwać je ucywilizowane. Wprowadzenie demokracji na siłę je bardziej wyzwala w nich nacjonalizm(po niemiecku nazizm).
To są skutki karmienia społeczeństwa od najmłodszych lat papką narodowo-nacjonalistyczną, czyli w j niemieckim, nazistowską.
Mieszkam od lat w Niemczech i mam możliwość obserwacji zachowań różnych nacji i widzę, że nawet po latach zamieszkiwania na obcym neutralnie terenie, ludzie nie potrafią wyzbyć się tego, czym przesiąkli w swoich krajach.
Przykład, prawie wszyscy, których znam Rosjan stoją za Putinem murem(a mieszka i w Niemczech ok 2,5 mln.
Przykład drugi-Turcy, prawie wszyscy popierają Erdogana(parę milionów ludności w Niemczech przyjechali po 2 wojnie światowej , najczęściej nie wykształcona z wiosek Anatolii albo Kurdystanu..)
Przykład trzeci-Polacy w Niemczech, najczęściej zwolennicy Pisu, i tej strony politycznej, która im wmawia, że są wyjątkowi..
Są wielbiciele politycznych idiotów, są też sami idioci.
Na szczęście są też ludzie, którzy potrafią myśleć i kochać innych ludzi, i to niezależnie od poglądów własnych. ☺️