Paragraf 4 mówi o zagrożeniach i długach ale tak naprawdę potępia wszystko co jest wymienione w paragrafie 3
"3 Niektórzy mogą zachęcać młodych małżonków do prowadzenia tak zwanego normalnego życia. Rodzice i inni członkowie rodziny mogą ich naciskać, żeby jak najszybciej postarali się o dzieci. Przyjaciele i krewni w dobrej wierze mogą im radzić, żeby kupili dom i komfortowo się urządzili."
Radzę jeszcze raz przeczytać oba akapity i zwrócić uwagę jakie odczucia w nas wzbudzają te oba fragmenty.
Tu nic nie dzieje się przypadkiem
Kilka miesięcy temu zmarł brat pracoholik nawet pół wieku nie dożył.
Jeden się zastosuję, drugi będzie na przekór
.
Jest taki termin Odwrócona Psychologia, ja bym te ich rady odkąd pamiętam aby poprzestawać na minimum socjalnym do niej zaliczyła .
Bo jak to się ma do Worwick i ich wyglądu.
Przecież jedno drugiemu zaprzecza.
Ja to czułam dawno temu, i też uciekłam w pracę( pracoholizm) mimo rad o poprzestaniu na biedzie
Fokus tak to zagadnienie tłumaczy.
Reaktancja ma ścisły związek z regułą niedostępności i została opisana w 1966 roku przez psychologa, Jacka Brehma.
Możesz nigdy nie podróżować, ale kiedy nagle zostaną zamknięte granice i Twoje możliwości przemieszczania się zostaną zablokowane, to mimo tego, że nigdy z tych możliwości nie korzystałeś, odczujesz wielką stratę i sprzeciw wobec zamknięcia granic.
Na tym zjawisku właśnie opiera się działanie odwróconej psychologii. To bardzo skuteczna metoda wpływania na zachowanie ludzi.
Mamy z nią do czynienia wówczas, kiedy nasz naturalny opór psychiczny jest wykorzystywany do sprowokowania naszego określonego zachowania. Innymi słowy - jeśli komuś zależy, abyś wykonał daną czynność, wystarczy, aby zasugerował, że nie możesz owej czynności wykonać, a w Tobie pojawi się naturalny opór, który sprawi, że za wszelką cenę będziesz chciał to zrobić.