Kilka dni temu stworzyłem temat dotyczący poufnego spotkania z starszymi i sługami pomocniczymi, które odbywa się podczas I wizyty Nadzorcy Obwodu w roku służbowym 2020/2021.
Dzisiaj chciałem poruszyć inne zagadnienie - wykład publiczny.
Podobnie jak spotkanie z usługującymi, wykład publiczny również jest szkicem przygotowanym przez Ciało Kierownicze. NO z całego świata przedstawiają ten sam wykład. Tym razem padło na znamienny szkic - nr 34:
Czy masz "znak" umożliwiający ocalenie? Obecnie, nie można pobrać szkicu tego wykładu. Na stronie jw.org znajdziemy taką oto informację:
https://ibb.co/dJZwS79Możliwe zatem, że NO posiada lekko zmodyfikowany szkic, który póżniej zastąpi starą wersję znaną mówcom publicznym.
Cały wykład oparty jest na 9 i kilku poprzednich rozdziałach księgi Ezechiela. To proroctwa o tym, jaka kara miała spotkać Jerozolimę za występowanie przeciwko Jehowie. Kilka razy NO wspomniał, że zdobycie Jerozolimy miało miejsce w 607 r n.e.
Jednak nie były to akademickie rozważania - wszystko co mówca odczytywał o czasach Izraela miało odniesienie do naszych czasów. Przykłady:
Ezechiela 8:14: Przyprowadził mnie przed wejście do północnej bramy domu Jehowy i zobaczyłem tam kobiety, które siedziały i opłakiwały boga Tammuza.Dzisiaj ludzie czcią bóstwa inne niż Jehowa i obchodzą pogańskie święta (Boże Narodzenie) co jest obrzydliwe dla Jehowy.
Ezechiela 8:16 I wprowadził mnie na wewnętrzny dziedziniec domu Jehowy+. Tam przy wejściu do świątyni Jehowy, między portykiem a ołtarzem, było około 25 mężczyzn obróconych plecami do świątyni Jehowy. Z twarzami skierowanymi na wschód kłaniali się słońcu+.Obecnie ludzi, którzy kłaniają się słońcu obrazują Ci, którzy ufają "ludzkim" filozofiom i mądrościom. Tacy ludzie sprzeciwiają się Jehowie i zasługują na jego gniew.
Na ten niegodziwy świat zbliża się zatem wyrok - większe spełnienie wyroku na Jerozolimie (Ezechiela 8:17,18). Jedynie człowiek z kałamarzem (Ezechiela 9:2-4) jest w stanie wyratować kogokolwiek z nadchodzącej rzezi. Mówca powiedział, że z porównania proroctw biblijnych (nie powiedział nawet skubany jakich)
możemy wywnioskować, że człowiekiem tym jest Jezus.
Już niedługo zacznie się "Wielki Ucisk", co potwierdzają wydarzenia światowe. Wtedy Jezus będzie sądził ludzkość a po wielkim Ucisku razem z Ciałem Kierowniczym, resztą namaszczonych oraz aniołami zgładzi każdego, kto nie otrzymał "znaku na czole".
I tu ważna rzecz: Mówca zwrócił szczególną uwagę na to, że
wraz z rozpoczęciem wielkiego Ucisku już nikt nie ma szans na dołączenie do tych, którzy otrzymają znak. Jest to nieprzekraczalna granica. Jak do tego momentu nie poznałeś Jehowy i nie przyłączyłeś się do jego organizacji, to już po tobie - zjedzą Cię ptaki.
Zadał pytanie: "Co się stanie z tymi wszystkimi ludźmi, którzy nie zostali Świadkami Jehowy? Z dziećmi, starcami, kobietami?" Odpowiedział wersetem :
Ezechiela 9:6: Zabijcie mężczyzn, starych i młodych, dziewice, małe dzieci i kobiety — wszystkich, co do jednego+. Następnie wyjaśnił, że nie jest to bezduszne, ponieważ Bóg daje czas na opamiętanie się wszystkim i wysyła swoich sług, aby im głosili.
Co trzeba zatem robić, aby otrzymać znak?
Były 4 punkty, ale byłem tak zobojętniały, że zapamiętałem tylko jeden:- Wspieranie namaszczonych braci Chrystusa, czyli niewolnika wiernego i roztropnego. Czyli CK.
Jakie to pocieszające, że Świadkowie na całym świecie otrzymują taki pożywny, zunifikowany pokarm duchowy.