Ml 3:6 BT5 Ponieważ Ja, Pan, nie zmieniam się
Jeśli chodzi o ten werset to trzeba przeczytać kontekst wypowiedzi najlepiej go przeczytać od Pierwszego Rozdziału. Ponieważ ten werset ma sie nijak do tego o czym ja mówię dlaczego?. Ponieważ ten werset odnosi się do Prawa, nakazów i zakazów które Bóg ustalił dla swojego Izraela
(Malachiasza 1:1-2). Również oni nie zważali na znaczenie czynności sprawowanych w świątyni, kapłani pozwolili składać ofiary z pogwałceniem Kodeksu Przymierza
(Kpł 22:20-22; Pwt 15:21; 17:1) Jednak Izrael po prostu lekceważył prawa i nakazy Boże które miały być przestrzegane
(Malahiasza 1:6-8) i zaniedbywał sprawy które dotyczyły kultu
(Malachiasza 1:6; 2-9, Izajasza 29:13). Mimo ze izrael dopuszczał sie takich żeczy Bóg wyciągał do nich rękę żeby ten nad nimi sie zmiłował
(Malachaisza 1:9;2:1-2). Równiez Bogu nie podobała sie ich ofiara która był składana na Ołtarz dlaczego ponieważ była ona nieczysta i bez szacunku a miała być czysta
(Malachiasza 1:9-13).
Jeśli chodzi o drugi rozdział mówi nam o przymierzu z Lewim
(Mal 2:4-5; Lb 25:12) która była przymierzem zycia i pokoju. Gdzie była prawdziwa nauka i nie było wniej nie prawości, wielu również odciągał od grzechów(Mal2:4-7). Jednak ci izraelici zeszli z tej drogi i zwiedli nie których swoimi naukami(Mal 2:8) i zerwali przymierze które Bóg zarwał z Lewim i nie chodzili drogami wytyczonymi przez Boga i są stronniczy wobec Prawa i je znieważają
(Mal 2:9-11,17). Malachiasza 2:10-16 Malachiasz tutaj krytykuje małżeństwa mieszane, ponieważ są wyrazem odejścia od prawa i wiążą sie z niebezpieczeństwem Bałwochwalstwa
(Lb 25:1-9; 1Krl 11:1-4; i porównaj to z: Ezdrasza 9-10; Ne 13:23-30) Pogańskie żony nadal czciły swoich bogów i mogły do tego nakłaniając swoich żydowskich mężów.
Teraz przechodzimy do rozdziału trzeciego który sam zacytowałeś:
Malachiasza 3:6
Ponieważ Ja, Pan, nie zmieniam się, dlatego wy, synowie Jakuba, nie zostaliście wyniszczeni.
Zeby go zrozumieć to trzeba znać kontekst bo ten cytat ma sie nijak do tego o czym ja mówiłem. I jeśli chodzi o: Nie zmieniam sie. Jest to nawiązanie do prawa Bożego i nakazów które zostały dane Izraelowi, I to niema nic wspólnego z tym ze Bóg przyszedł w postaci swojego syna na ziemie ponieważ sam Bóg mówi o tym Malachiasza 3:1 gdzie czytamy:
(1): Oto Ja wyślę anioła mego, aby przygotował drogę przede Mną, a potem nagle przybędzie do swej świątyni Pan, którego wy oczekujecie, i Anioł Przymierza, którego pragniecie. Oto nadejdzie, mówi Pan Zastępów. [Biblia Tysiąclecia V, Ml 3]
Ten werset jest zapowiedzią nadejścia Jana Chrzciciela i sam Jezus to wyjaśnił(Mt 11:14) żydzi odnosili to do proroka Eliasza(Mt 17:10, Mk 9:11). Sam Jan Chrzciciel poprzedzał nadejście Jezusa Chrystusa Mateusza 3:1-17.
Zanim zacytowałeś Mal 3:6 powinieneś przeczytać kontekst wypowiedzi ponieważ ten werset jest odniesieniem do Prawa Bożych nakazów i zakazów(Mal 3:6-8, 13-15)