Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: A po prostu takie ... ABC :)) ... dla wybudzających się z doktryny org.śj.  (Przeczytany 106615 razy)

Offline Sebastian

Odp: A po prostu takie ... ABC :)) ... dla wybudzających się z doktryny org.śj.
« Odpowiedź #540 dnia: 08 Listopad, 2025, 19:19 »
Jaka jest skala tego procederu w organizacji? Mamy dane zdaje się wyłącznie z Australii i tam wygląda na to, że nadużycia występowały częściej niż w Kościele Katolickim biorąc pod uwagę statystyczne występowanie. Czy mamy jakieś inne dane? Skala występowania pomiędzy krajami może się różnić.

Jestem ciekaw też, czy zmienia się częstotliwość tych czynów na przestrzeni lat? Może spada lub rośnie? Wydaje się, że próba badania takich zjawisk będzie obarczona bardzo dużym błędem. Żałuję, że nie mamy rzetelnych danych, którymi możnaby operować, żeby ustalić, czy na tle reszty społeczeństwa mówimy o większej lub mniejszej częstotliwości występowania.

Każdy wynik takiego badania byłby ciekawy. W organizacji może dochodzić do tych czynów częściej, moze dochodzić do nich równie często jak w pozostałej części społeczeństwa, jak też może dochodzić do nich rzadziej. Na tym forum tworzy się wrażenie, które sugeruje, że ta organizacja jest pełna pe*ofilów. Być może rzeczywiście tak jest, ale nie musi być też tak źle.

To, co jest pewne, to że systemowo organizacja zawiodła. Natomiast jak świadkowie Jehowy jako społeczność wyglądają na tle społeczeństwa pozostaje kwestią otwartą.
mnie także ciekawi realna skala problemu

wybaczcie że zadam to pytanie, ale wiele razy czytałem o 1.800 skrzywdzonych dzieciach, ale nie było podane w jakim wieku były to dzieci

interesuje mnie, czy w Australii słowo "pedofil" oznacza osobę która podejmuje akty seksualne z osobą poniżej 15 rż (jak w Polsce) czy poniżej 18 r.ż. czy też ta granica ustalona jest na jakimś innym poziomie (lat 16 jak w Niemczech, lat 14 jak w Hiszpanii),

oraz jakich lat dotyczą poszczególne przypadki (ile przestępstw w którym roku)

oraz jakiego przedziału wiekowego dzieci w poszczególnych latach, np. (strzelam) rok 1960 dzieci 4 letnie 3 przypadki, dzieci 14 letnie 8 przypadków, itd

temat wątku zatytułowano ABC więc myślę że to dobre miejsce na zadanie tak bardzo podstawowego pytania
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Storczyk

Odp: A po prostu takie ... ABC :)) ... dla wybudzających się z doktryny org.śj.
« Odpowiedź #541 dnia: 08 Listopad, 2025, 19:40 »
To, co jest pewne, to że systemowo organizacja zawiodła.

Chodzi o wykrzywienie , My (wybrani, święci , doskonali ect.) i reszta( źli i najgorsi).
To jest problem, narcystyczna pycha sekty.

Offline Estera

Chodzi o wykrzywienie , My (wybrani, święci , doskonali ect.) i reszta( źli i najgorsi).
To jest problem, narcystyczna pycha sekty.
   Moim zdaniem największym błędem tej sekty w sprawie pedofilii, to jest to ...
   Że czyny pedofilskie w zborze nie są traktowane jak przestępstwo, tylko jak każdy inny grzech, za który pedofil może okazać skruchę.
   I koniec końców może pozostać w zborze razem z ofiarą czy ofiarami.

Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Offline donadams

Bo rolą organizacji religijnych nie jest zabawa w policję i sędziów. Jeśli w danym kraju prawo do tego zobowiązuje, to rolą niektórych osób jest poinformowanie o przestępstwie organy ścigania, ale to się rozmywa ze względu na spowiedź i tym podobne.

Jeśli jednak założymy, że pedofil czy morderca został wykluczony, następnie skazany przez sąd (pomiędzy tymi dwoma nie ma zależności), a następnie okazał skruchę z więzienia i ponownie został świadkiem Jehowy, to właśnie na tym polega religia. Ludzie mają mieć drugą, czy też siedemnastą, szansę w ramach systemu wierzeń.

W przytoczonym przez przedmówcę rozumowaniu jest też błąd polegający na pominięci innych grzechów-przestępstw, za które także można okazać skruchę, w tym zabójstwo. Po prostu mylisz systemy. Można być skazanym zabójcą świadkiem Jehowy, a potem można wyjść i z więzienia (załóżmy po 25 latach) i nadal chodzić na zebrania i przebywać w otoczeniu potencjalnych następnych ofiar.

Jednocześnie nie mamy żadnych danych wskazujących na to ilu pedofilów było jedynie upominanych przez komitety sadownicze. Poza tym to nie okazywanie skruchy i jej uznanie jest problemem, tylko brak przyznania do winy i reguła dwóch świadków, ponieważ obstawiam, że znacznie częściej ci ludzie po prostu się do swoich czynów nie przyznają i formalnie nie można ich wykluczyć. A nawet gdyby było można, to nadal tylko organizacja religijna, a nie świecki sąd.

Dlatego to rodzice powinni... ale to już było.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Estera

Dlatego to rodzice powinni... (...)
   A co jeśli rodzice są pedofilami?
Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Offline Profesor Tutka

Estero,a co jezeli rodzice są pokręceni i nie sa pedofilami? Co wtedy?