Jaka jest skala tego procederu w organizacji? Mamy dane zdaje się wyłącznie z Australii i tam wygląda na to, że nadużycia występowały częściej niż w Kościele Katolickim biorąc pod uwagę statystyczne występowanie. Czy mamy jakieś inne dane? Skala występowania pomiędzy krajami może się różnić.
Jestem ciekaw też, czy zmienia się częstotliwość tych czynów na przestrzeni lat? Może spada lub rośnie? Wydaje się, że próba badania takich zjawisk będzie obarczona bardzo dużym błędem. Żałuję, że nie mamy rzetelnych danych, którymi możnaby operować, żeby ustalić, czy na tle reszty społeczeństwa mówimy o większej lub mniejszej częstotliwości występowania.
Każdy wynik takiego badania byłby ciekawy. W organizacji może dochodzić do tych czynów częściej, moze dochodzić do nich równie często jak w pozostałej części społeczeństwa, jak też może dochodzić do nich rzadziej. Na tym forum tworzy się wrażenie, które sugeruje, że ta organizacja jest pełna pe*ofilów. Być może rzeczywiście tak jest, ale nie musi być też tak źle.
To, co jest pewne, to że systemowo organizacja zawiodła. Natomiast jak świadkowie Jehowy jako społeczność wyglądają na tle społeczeństwa pozostaje kwestią otwartą.
mnie także ciekawi realna skala problemu
wybaczcie że zadam to pytanie, ale wiele razy czytałem o 1.800 skrzywdzonych dzieciach, ale nie było podane w jakim wieku były to dzieci
interesuje mnie, czy w Australii słowo "pedofil" oznacza osobę która podejmuje akty seksualne z osobą poniżej 15 rż (jak w Polsce) czy poniżej 18 r.ż. czy też ta granica ustalona jest na jakimś innym poziomie (lat 16 jak w Niemczech, lat 14 jak w Hiszpanii),
oraz jakich lat dotyczą poszczególne przypadki (ile przestępstw w którym roku)
oraz jakiego przedziału wiekowego dzieci w poszczególnych latach, np. (strzelam) rok 1960 dzieci 4 letnie 3 przypadki, dzieci 14 letnie 8 przypadków, itd
temat wątku zatytułowano ABC więc myślę że to dobre miejsce na zadanie tak bardzo podstawowego pytania