Masz rację. Tekst z Jana nie odnosi się bezpośrednio do Wieczerzy.
Powinienem podać inny tekst dla porównania.
Za zwrócenie mi uwagi, serdecznie dziękuję.
Niekoniecznie jest tak, że tekst z 6 rozdziału Ewangelii Jana nie odnosi się do Wieczerzy Pańskiej. Jan wprost nie rozważa np. sprawy chrztu, ale pisze w 3 rozdziale o narodzeniu z wody (chrzest wodny) i z Ducha (udzielenie ochrzczonemu Ducha Św.). Analogicznie wprost nie pisze o Wieczerzy, ale nawiązuje do jej natury i związku z życiem wiecznym w rozdz. 6.
Zresztą, zdania wśród najlepszych badaczy są w tej kwestii podzielone. Polecam opracowanie: Bogusław Górka, Instytut Historii UG,
"JANOWA EKSPOZYCJA DYSKURSU O CHLEBIE (J 6,25–58/59)".
Link:
http://www.ejournals.eu/pliki/art/743/Wydaje się, że przynajmniej część pisarzy wczesnochrześcijańskich w czasie po śmierci apostołów, w oparciu o 6 rozdział Ewangelii Jana, rozumiała, że Chrystus jest obecny w Wieczerzy Pańskiej realnie. Oto dwa przykładowe cytaty, będące jakby echem czy dalszą refleksją, opartą na 6 rozdziale Ewangelii Jana (wytłuszczenia moje):
"...W łasce Jego imienia każdy z was i wszyscy razem gromadzicie się w jednej wierze i w Jezusie Chrystusie z rodu Dawida według ciała, Synu Człowieczym i Synu Bożym, aby słuchać biskupa i kapłanów w nienaruszonym posłuszeństwie, łamiąc jeden
chleb, który jest pokarmem nieśmiertelności, lekarstwem pozwalającym nam nie umierać, lecz żyć wiecznie w Jezusie Chrystusie" - Ignacy z Antiochii,
Do Kościoła w Efezie 20 (1), ok. 107 rok.
"Zwróćcie uwagę, jak bardzo ci, co mają odmienne zdanie o przychodzącej do nas łasce Jezusa Chrystusa, przeciwni są myśli Bożej. O miłość nie dbają, ani o wdowy, ani o sieroty, ani o udręczonych, ani o więźniów, ani o głodnych, ani o spragnionych. Powstrzymują się od Eucharystii i modlitwy, gdyż
nie wierzą, że Eucharystia jest Ciałem Pana naszego. Ciałem, które cierpiało za nasze grzechy i które Ojciec w swej dobroci wskrzesił. Tak więc ci, co odmawiają daru Boga, umierają wśród swoich dysput. Lepiej byłoby dla nich, żeby mieli miłość, bo w ten sposób i oni mogliby zmartwychwstać" - Ignacy z Antiochii.
Do Kościoła w Smyrnie, 6 (2)-7 (1).