Jak organizacja interpretuje Rzymian 6:7 bo nie bardzo wiem gdzie szukać
[/b][/size]
Znalazłem tylko jeden odnośnik w publikacjach do listu do Rz. 6:7.
Książka it - 1 str 525.
Podstawa osądzania.,,W Objawieniu 20:12 gdzie opisano, co będzie się dziać na ziemi podczas Dnia Sądu, wspomniano też,
że wskrzeszeni umarli będą ,,sądzeni z tego, co napisano z zwojach, według swych uczynków". Podstawą owego sądu nie będą uczynki popełnione przez nich przed śmiercią, gdyż w liście do Rz 6:7 zanotowano zasadę: ,,Kto umarł, został uwolniony od swego grzechu".
Apokalipsa św Jana
(12): I widziałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed tronem; i księgi zostały otwarte; również inna księga, księga żywota została otwarta; i osądzeni zostali umarli na podstawie tego, co zgodnie z ich uczynkami było napisane w księgach. [Biblia Mesjańska, Ap 20]
Książka ,,Wspaniały finał Objawienia już bliski"
Komentarz do Objawienia 20:12
Jan widzi tłum znacznie liczniejszy od wielkiej rzeszy ocalonych. W jego skład wejdą miliardy.,, (12a):
I ujrzałem umarłych - wielkich i małych - stojących przed tronem. I otwarto zwoje".. ,,Wielcy i mali" to bardziej lub mniej wpływowi ludzie, którzy żyli na ziemi w ciągu 6000 lat. W ewangelii spisanej przez apostoła Jana wkrótce po Księdze Objawienia Jezus mówił o Ojcu: Dał mu władzę sądzenia, bo jest Synem Człowieczym. Nie dziwcie się temu, gdyż nadchodzi godzina, kiedy wszyscy (w grobowcach pamięci) usłyszą głos jego i wyjdą (Jana 5: 27-29). Cóż za oszałamiający zamiar! Oznacza odwrócenie tego, z czym ludzie musieli godzić w ciągu całych dziejów:
umierania i grzebania umarłych.....................
Ap. św Jana 20:12b Otwarto Inny zwój, jest to zwój życia. I umarli byli sądzeni z tego co zapisano w zwojach, według swych uczynków.......
Cóż za zdumiewające wydarzenie! Pewną rolę odgrywają w nim morze, śmierć i Hades, przy czym warto zaznaczyć, że terminy te nie wykluczają się wzajemnie. .....................Te prorocze słowa można uznać za solenne zapewnienie, że nikt nie zostanie przeoczony.