W publikacjach Świadków Jehowy, często możemy natknąć się na sformułowania typu; "pokarm duchowy przygotowany przez Ciało Kierownicze", "pożywny pokarm duchowy, przygotwany przez niewolnika wiernego i roztropnego".
Oto kilka przykładów pochodzących ze Strażnicy z 15 lutego 2017, art. "Jak Jehowa prowadzi swój lud obecnie?"
Już wtedy niewielka grupa namaszczonych braci, którzy usługiwali w Biurze Głównym w Brooklynie, przygotowywała pokarm duchowy.
Od 1919 roku wierny niewolnik przygotowuje dla sług Bożych pokarm duchowy [/b
Pokazujemy, że ‛pamiętamy o tych, którzy wśród nas przewodzą’, gdy wspominamy o członkach Ciała Kierowniczego w modlitwach (Efez. 6:18). Pomyśl o ich obowiązkach: przygotowują pokarm duchowy, nadzorują ogólnoświatowe dzieło głoszenia i zarządzają datkami.
Tymczasem, w przypowieści o słudze wiernym i roztropnym, zarówno w Ewangelii Mateusza, jak i Łukasza, nie ma mowy o tym, by niewolnik miał pełnić rolę kucharza tzn. przygotowywać pokarm. Zobaczmy oba fragmenty;
Mt 24:45 „Kto rzeczywiście jest niewolnikiem wiernym i roztropnym, którego pan ustanowił nad sługami w swoim domu, żeby im dawał pokarm we właściwym czasie?
Łk 12:42 A on powiedział: „Kto rzeczywiście jest zarządcą wiernym i roztropnym, którego pan ustanowi nad swoimi sługami, żeby im dawał odpowiednie porcje pokarmu we właściwym czasie?
Jak widzimy, niewolnik wierny i roztropny, miał jedynie dawać pokarm o właściwej porze. Nigdzie nie ma wzmianki, aby miał ją przygotowywać. Jezus, mówiąc te słowa, wiedział co czyni, gdyż we wspomnianym n początku artykule, niewolnik napisał;
"Jezus nie powiedział, że wierny niewolnik będzie przygotowywał doskonały pokarm duchowy."
Czy Jezus nie mógł ustanowić niewolnika, który potrafiłby dobrze gotować?
Żarty żartami, ale kto naprawdę miał przygotowywać pokarm i co miało nim być?
Odpowiedź na pierwsze pytanie znajdujemy w Liście do Efezjan;
Ef 5:29 Bo nikt nigdy nie miał własnego ciała w nienawiści, lecz
każdy je żywi i pielęgnuje,
tak jak Chrystus zbór— 30 który robi to dlatego, że stanowimy części jego ciała.
Jak czytamy w powyższym wersecie, to Jezus żywi (karmi) zbór.
Zatem pokarm nie może być niedoskonały.
Drugim zagadnieniem jest; co stanowi ów doskonały pokarm?
Odpowiedź znajdujemy w Ewangelii jana;
J 6:53 Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam:
Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. 54
Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. 55
Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. 56
Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. 57 Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i
ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie.
Pokarmem, który daje nam Jezus jest Jego Ciało (bez względu na to, co przez to będziemy rozumieć).
Czy taki pokarm może być niedoskonały i czy przygotowuje go niewolnik, czy Chrystus?