wymieniono w nim i zakaz nierządu i zakaz spożywania krwi i obydwa te zakazy zaliczono do "koniecznych"
mimo że Klepsydrze będzie to trudno pojąć (i wielu innym świadkom Jehowy będzie to trudno pojąć) sformułowany w Dziejach 15 rozdziale zakaz nierządu nie dotyczy nierządu jako seksu ale nierządu sakralnego (rozumianego symbolicznie jako balwochwalstwo) a całe pouczenie apostolskie ma charakter względny i jest podyktowane troską o nie-zgorszenie Żydów.
Czy w Biblii występuje gdzie w ogóle pojęcie "nierząd sakralny" ? Obawiam się, że nie. Zawsze gdy w Biblii jest pisane o krwi to chodzi o literalną krew, kiedy pisze się o nierządzie to jest mowa o literalnym nierządzie czyli o uprawianiu seksu poza małżeństwem.
Tu jest bardzo ciekawy werset :
9 6 Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, 10 ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego. 1 Koryntian , 6.
Czytamy, ze m in bałwochwalcy czy cudzołożnicy nie odziedziczą Królestwa Bożego. Jakim więc cudem ktoś próbuje mówić, że "nierząd" z Dz 15,20 oznacza "nierząd sakralny" ? Bóg "nierząd sakralny" nazywa bałwochwalstwem .
Wielokrotnie spotkałem się z twierdzeniem że nakaz z 15 rozdziału dziejów miał na celu niegorszenie chrześcijan pochodzenia Żydowskiego,uważam to za mało prawdopodobne i za nadinterpretację .taką samą jak twierdzenie że Bóg woli by ktoś umarł nie przyjmując transfuzji.Co ja piszę Bóg coś chce lub nie to jest niemożliwe bo do tej pory słyszę tylko ludzi którzy twierdzą że coś jest lub nie wolą Boga.Jestem przekonany że stosując podobne metody metody można w biblii znaleźć uzasadnienie jak i precedensy że stosowanie krwi w celu uratowania życia jest dobre i Bóg nie ma nic przeciw temu.
15 rozdział Dziejów Apostolskich wskazuje co jest konieczne dla przyjmujących Jezusa jako syna Boga aby nie gorszyć nawet Żydów. Paweł wskazuje , ze nawet Żydzi uznający Jezusa jako syna Boga muszą powstrzymywać się od rzeczy , które są wymienione w Dz 15,20.