Kiedy pierwszy raz przeczytałem tytuł wątku musiałem przeczytać jeszcze raz. Potem zajrzałem w tresc. Szczerze to mam mieszane uczucia. Zastanawiam się kiedy pojawi się watek pt. Jak tanio położyć glazurę w łazience? Albo Sucha skora - czy używać suplementów diety czy tez wystarczy odpowiednie nawilzanie?
Może Tobie wydaje się to błahy problem ale wierz mi dla wielu jest to nieraz dramat. Mój znajomy dopóki nie zdiagnozował u siebie problemów krążeniowych i nie wprowadził pewnej higieny życia wielokrotnie zdarzyło mu się przejechać kilka przystanków dalej bo program drzemki mu się włączył. Niby nic ale gdy przez to nie pojechał na zagraniczne wczasy bo na samolot nie zdążył dopiero się poważnie za to zabrał.
Gdy byłem jeszcze młodzieniaszkiem to z takich zdarzeń tylko się śmiałem ale zbiegiem lat dostrzegam iż również mnie to zaczyna dopadać.
Jak ktoś kiedyś powiedział natury nie da się oszukać. Jak się za mocno wyśpimy w dzień nie starczy nam tego na noc. Ale często ludzie potrzebują chwilowego resetu w dzień bo inaczej padną. Więc należy znaleźć złoty środek.
Jakie rady na to. Po pierwsze zrobić sobie porządny przegląd stanu technicznego sprawdzić czego za mało czego za dużo co już się zużyło i nie funkcjonuje tak jak poprzednio i odpowiednio to uzupełniać, ograniczyć zmienić sposób używania. Jakże często my faceci dbamy o przegląd techniczny chociażby pojazdów których używamy nie ważne czy to jest rower czy też wypasiona bryka a o swoim ciele zapominamy.
A na pewno warto wprowadzić pewną higienę życia i po pewnej godzinie granicznej w zależności od trybu życia albo leniwy spacerek lub z kwadrans intensywnego wysiłku.Odstawić wszelką elektronikę czyli telefony tablety komp tv radio. A zastąpić to lekturą do poduszki w moim przypadku prawie zawsze to skutkuje.
Tak jak pisali przedmówcy zmiana będzie widoczna po pewnym czasie bo organizm musi się przestawić u jednych potrzeba na to z dwa dni a u innych z dwa tygodnie.