A mnie ostatnio intryguje pewien dylemat ; czy ssaki mają dusze ? - zwłaszcza te naczelne np człekokształtne - bo jak posiadają to i będą sądzeni po śmierci
Ale to jest tylko taka moja dywagacja na temat pochodzenia życia
Mnie ten fragment intrygował jeszcze za czasów śJ: Rz 8:19-21 bp "(19) Całe bowiem stworzenie z wielką tęsknotą wyczekuje objawienia się synów Boga. (20) Bo całe stworzenie podlega marności - nie z własnej woli, lecz z woli tego, który to sprawił. Ma ono jednak nadzieję, (21) że doczeka się uwolnienia z niewoli powodującej zagładę i otrzyma wolność, która darzy chwałą, jaką cieszą się dzieci Boga."
Terebint,czy mozliwe wyzbyć sie "ja fauszywego ".Mysle ,ze możliwe,jednak bardzo trudne .To dużo wyższy Level samoświadomości.
Very, very hard.
Kto miłuje, zna Boga, kto nie miłuje, nie zna BogaI tu żadna przynależność religijna czy deklaracje o znaniu Jezusa nie pomogą. Uważam, że Miłość to po prostu Jezus. Jeżeli kochasz to wyznajesz Jezusa. I nieważne czy jesteś chrześcijaninem, buddystą, żydem czy ateistą...
Tak, ja to widzę. Wiem, że przeciw wielu teologiom, prawie wszystkim, ale takie jest właśnie moje zdanie.
Autorzy "Świątyni" w ogóle zalecają na pamięć się nauczyć 1 Jana 4:7-16 i rozkoszować się tym, co tam pisze:
1J 4:7-16 bp "(7) Umiłowani, miłujmy się wzajemnie, ponieważ miłość pochodzi od Boga, a każdy, kto miłuje, z Boga się narodził i zna Boga. (8) Kto nie miłuje, nie poznał Boga, ponieważ Bóg jest miłością. (9) W tym objawiła się miłość Boga do nas, że Syna swego Jednorodzonego posłał na świat, abyśmy żyli przez Niego. (10) Na tym zaś polega miłość, że nie my umiłowaliśmy Boga, lecz że On nas umiłował i posłał swego Syna jako przebłagalną ofiarę za grzechy nasze. (11) Umiłowani, jeśli Bóg tak nas umiłował, to i my powinniśmy się wzajemnie miłować. (12) Boga nikt nigdy nie widział; jeśli miłujemy się wzajemnie, to Bóg trwa w nas, a miłość Jego jest w nas doskonała. (13) Po tym poznajemy, iż trwamy w Nim a On w nas, że dał nam swego Ducha. (14) A my widzieliśmy i świadczymy, że Ojciec posłał Syna, który jest Zbawicielem świata. (15) Ktokolwiek wyznaje, że Jezus jest Synem Boga, w tym trwa Bóg, a on w Bogu. (16) A myśmy poznali i uwierzyli w miłość, jaką Bóg ma do nas. Bóg jest miłością, a kto trwa w miłości, ten trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim."
Amen?