W KRK osobiście dostrzegam więcej pozytywów niż negatywów w przeciwieństwie do ŚJ.
którzy np. rozwalają rodziny. Jak dla mnie jest to grzech piekielny
Tak ja napisałem wcześniej, wielu musi za wszelką cenę mieć pośrednika swojej wiary w dostępnych na rynku organizacjach. Nawet gdyby ceną tą, było wybranie w ich ocenie mniejszego zła.
Cóż wolna wola !
Ja natomiast cieszę się, że nie muszę należeć, ani w jakikolwiek sposób identyfikować się z najstarszym, totalitarnym tworem biznesowo - politycznym udającym kościół Chrystusa.
Cieszę się, że nie muszę uczęszczać na mszę pod groźbą kary chłosty.
Cieszę sie również, że mogę mieć swoje poglądy i nie muszę za nie być torturowanym, pieczonym na rożnie czy palonym na stosie. Cieszę sie też, że nawet nie mam nieusuwalnego wpisu w rejestrach tej organizacji. Dzięki temu nie powiększam grona ok. 90% polskiego społeczeństwa, na które powołuje się ta organizacja wpływając na politykę państwa.
Niezmiernie się cieszę, że ten "jeden, święty, powszechny i apostolski kościół" w końcu, po tylu stuleciach posłuchał heretyków, bezbożników, rewolucjonistów i łaskawie, z własnej, nieprzymuszonej woli dał mi te wszystkie prawa.
Pełnię radości osiągnąłbym jednak wtedy, gdyby ten twór i jego przywódcy byli według prawa zrównani z innymi. Gdybym nie musiał finansować świątyń, biznesów, wypasionych fur za kilkaset tys, działek na wybiegi dla danieli za 1 % wartości oraz ich emerytur itp. itd., gdy inni ludzie muszą na podobne rzeczy ciężko pracować.
Bardzo bym się też ucieszył gdyby każdy przestępca w sutannie, pedofil był karany z cała surowością zarówno przez swoich zwierzchników jak i prawo świeckie. By tak samo jak inni pedofile był pokazany w państwowym rejestrze a nie jak jest teraz ukrywany.
Ucieszyłbym się przede wszystkim gdyby KrK przestał manipulować ludźmi, naukami których nigdy nie głosił Chrystus a które sami wprowadzili, aby zdobyć władzę nad umysłami, wzbudzać strach i dzięki temu czerpać korzyści materialne (m.i.n dogmat o nieomylności, nauka o piekle i czyśccu, celibat, konieczność kościelnych rytuałów: chrzest niemowląt, ślub katolicki, pogrzeb do zbawienia)