Ile kosztuje dobra papuga?
Każda kosztuje dużo, ale dobra papuga poprowadzi sprawę dobrze, a zła weźmie kasę i sp...erdoli sprawę na maksa.
Ostatnio spotkałam się z taką sytuacją: kobieta zapłaciła 4000 zł za poprowadzenie prostej sprawy. Szanowny pan mecenas spytał jej się, ile ma dzieci, i jak dowiedział się, że 9, to kazał jej szybko przynieść te pieniądze, bo, jego słowa, "z takimi rodzinami to nigdy nic nie wiadomo". No więc zapłaciła mu tę kasę, a pan mecenas położył sprawę na łopatki.
Teraz jej znajoma przychodzi do mnie, jak to odkręcić. Pierwsze, o co zapytałam, to dlaczego wzięła takiego kiepskiego prawnika, dlaczego wcześniej nie sprawdziła opinii o nim. I usłyszałam, że to taka prosta kobieta, ona się nie zna na prawnikach i szukaniu opinii o nich w internecie.
Sprawę zresztą może i będzie się dało odkręcić (istnieje taka szansa), ale tak czy inaczej płynie z tego nauka: z prawnikami jak z ekipami remontowymi, dentystami czy innymi fachmanami. Zanim się zdecyduje o skorzystaniu usług któregoś z nich, warto sprawdzić, jaka ciągnie się za nim fama.