Na jotwuorg sami (moim zdaniem)ŚJ zaprzeczaja sobie jak długo miał trwac dar mówienia językami czy dar prorokowania.Chciałbym zobaczyc mine ŚJ przy stojaku ,jak bym mu pokazał ten tekst.
ŚJ oficjalnie mówią,że prorokowanie i mówienie językami miało ustać w 1w wraz ze smiercią apostołów.
Jak zapytałem się jednego starszego czym jest to co zupełne/doskonałe i kiedy ma nadejść, i
do kiedy miało trwać prorokowanie,to troche przekombinował(podał własne zrozumienie.Czyli potrafi myśleć niezależnie.Niestety nie trafił w to co naucza TS).Powiedział ,że prorokowanie miało ustać w 1w.Kiedy podałem mu poniższy tekst z jw to spytał się mnie, czy go sprawdzam.Nie odniósł sie do tego,zmienił temat i zacząl unikac kolejnych rozmów.
Problem w tym ,że wiele osób myśli,że prorokowanie dotyczyło wyłącznie zapowiadania rzeczy przyszłych.Jotwuorg wyjaśnia czym było prorokowanie,ale niestety chyba wiekszość ŚJ ma problem z zapamiętaniem tego(pod warunkiem ,że to czytali).
Czyli do kiedy powinno trwac prorokowanie i mówienie językami wg.WTS na podstawie ich własnego tekstu?
Czy „mówienie językami” ma trwać tak długo, aż nadejdzie „to, co jest doskonałe”?
''W 1 Koryntian 13:8 wyliczono kilka cudownych darów: prorokowanie, mówienie językami oraz poznanie. W wersecie 9 wymieniono dwa z nich: poznanie i prorokowanie. Czytamy tam: „Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy” (BT), a według przekładu Kowalskiego: „Bo niedoskonała jest wiedza nasza i niedoskonałe nasze prorokowanie”. Następnie werset 10 mówi: „Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe” (BT). Słowo „doskonały” jest tłumaczeniem greckiego téleion, które mieści w sobie znaczenie pełnego wzrostu, zupełności albo doskonałości. W NŚ oddano je słowem „zupełne”. Warto zaznaczyć, że wyrazów „niedoskonały” lub „częściowy” nie użyto w związku z darem mówienia językami. Wypowiedź ta dotyczy „prorokowania” i „wiedzy”. Innymi słowy pierwsi chrześcijanie, choć obdarzeni tymi cudownymi darami, mieli tylko niedoskonałe, częściowe zrozumienie Boskiego zamierzenia
. Dopiero po spełnieniu się proroctw, kiedy już zostanie urzeczywistnione zamierzenie Boże, miało nadejść „to, co jest doskonałe”, czyli zupełne. Nie ulega więc wątpliwości, że ten werset nie mówi nic o tym, jak długo miał być udzielany dar mówienia językami''.
Czyli ja rozumiem,że prorokowanie ma trwac do czasu nastania tego co doskonałe.Z tego co wiem doskonałe nie nadeszło w 1 wieku.
W dalszej częsci sami sobie odpowiadają:
''A jednak Pismo Święte wskazuje, jak długo chrześcijanie mieli korzystać z daru mówienia językami. Z Biblii wynika, że zarówno ten dar, jak i pozostałe dary ducha zawsze były udzielane albo po włożeniu na kogoś rąk przez apostołów Jezusa Chrystusa, albo w ich obecności (Dzieje 2:4, 14, 17; 10:44-46; 19:6; zob. też Dzieje 8:14-18). Tak więc po śmierci apostołów oraz wszystkich, którzy w ten sposób je otrzymali, cudowne dary wynikające z działania ducha Bożego musiały ustać''.
http://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1101989275#h=26:0-28:552 Skoro dopiero po spełnieniu się proroctw miało nadejść to co zupełne,to jak można pisać ,że miały one(prorokowanie,poznanie) ustac w 1 wieku skoro wtedy wszystkie proroctwa się nie spełniły i nie nadeszło to co zupełne/doskonałe?
Może to ja źle rozumiem ich tekst?