Z fragmentu 1 Samuela 14:24 - 34 jasno wynika, że głównym problemem nie było spożywanie mięsa z krwią, lecz w ogóle spożywanie pokarmu. Saul złożył ślub, a Jonatan jego syn go złamał. Mało tego, namówił żołnierzy, aby także spożywali pokarm pomimo zakazu.
Werset 30: Gdyby lud dziś był zjadł z łupu zdobytego na swoich wrogach, o ileż większa byłaby klęska Filistyńczyków. [Biblia Mesjańska, 1sm 14]
i werset 32: Rzucił się tedy lud na łup i nałapali owiec i krów, i cieląt, i zarzynali je wprost na ziemi, i lud jadł z krwią. [Biblia Mesjańska, 1sm 14]
Chociaż nie ulega wątpliwości, że spożywanie mięsa z krwią Saul i reszta żołnierzy odebrała jako grzech - werset 33: Gdy doniesiono o tym Saulowi, że lud grzeszy przeciwko Panu, jedząc z krwią, Saul rzekł: Odstąpiliście od Pana! Przytoczcie tutaj do mnie wielki kamień. [Biblia Mesjańska, 1sm 14]
Niemniej jednak nigdzie nie jest napisane, że za ten czyn żołnierze mieli ponieść śmierć. Jedyną osobą, która miała umrzeć był Jonatan, który spożywał miód i za to miał zostać ukarany werset 43 i 44: Rzekł więc Saul do Jonatana: Powiedz mi, co uczyniłeś? I rzekł mu Jonatan te słowa: Skosztowałem końcem laski, którą miałem w ręce, nieco miodu, lecz oto gotów jestem umrzeć,
werset 44: I rzekł Saul: To niech mi uczyni Bóg i to niech doda! Tak jest, musisz umrzeć, Jonatanie! [Biblia Mesjańska, 1sm 14]