Stypy:
*** w09 15.2 s. 29 Chrześcijańskie pogrzeby — godne, skromne i akceptowane przez Boga ***
Świadkowie Jehowy niezależnie od swych etnicznych czy kulturowych korzeni bezwzględnie stronią od obrzędów wynikających z przekonania, że zmarli są świadomi i mogą wywierać wpływ na żywych. Takie zwyczaje jak nocne czuwanie przy zwłokach,
huczne stypy, rocznice śmierci, składanie ofiar za zmarłych czy obrzędy związane z wdowieństwem, są nieczyste i nie podobają się Bogu, ponieważ u ich podstawy leży niebiblijna, demoniczna nauka, że dusza lub duch człowieka nie umiera (Ezech. 18:4). Prawdziwi chrześcijanie ‛nie mogą spożywać ze stołu Jehowy i stołu demonów’, dlatego nie uczestniczą w tych zwyczajach (1 Kor. 10:21). Stosują się do nakazu: ‛Oddzielcie się i przestańcie dotykać tego, co nieczyste’ (2 Kor. 6:17). Ale zajęcie takiej postawy nie zawsze przychodzi łatwo.
*** w05 1.1 s. 29 Stroń od zwyczajów, które nie podobają się Bogu ***
Ceremonie te, urządzane z myślą o zjednaniu przychylności zmarłych, często wyzwalają całą gamę emocji — od rozpaczy, wyrażanej zawodzeniem nad ciałem, po radosne świętowanie, gdy pogrzeb się skończy. Wydarzeniu temu zwykle towarzyszy
wielka stypa, na której często przebiera się miarę w jedzeniu i piciu oraz tańczy przy głośnej muzyce
Ja na takiej stypie nie byłem, z tańcami.