"Zwycięzcy pozwolę zasiąść ze mną na moim tronie, jak i Ja zwyciężyłem i zasiadłem wraz z Ojcem moim na jego tronie." – Objawienie 3:21
Bóg Ojciec dopuścił Syna do swojej chwały i majestatu i tak samo Pomazaniec dopuści swoich wiernych do swojej chwały i majestatu. Woda więc pochodzi od Ojca ale do nas dociera przez Syna. Zawsze tak było gdyż Syn zawsze pośredniczył między Bogiem a ludźmi, co potwierdza informacja o skale dającej na pustyni wodę Izraelitom a także księga Izajasza 12:3, zapowiadająca czerpanie wody ze źródeł JESZU (zbawienia).
"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Pomazaniec Jeszu." – 1 Tymoteusza 2:5
Kiedy Syn zasiada na tronie Ojca to nie po to by go zastąpić, ale by go reprezentować. Jeszu zawsze reprezentował Boga, ponieważ on jest jedyną drogą do Boga i tylko przez niego możemy poznać Boga.
„Odpowiedział mu Jeszu: Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście. Rzekł do Niego Filip: Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy. Odpowiedział mu Jeszu: Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: Pokaż nam Ojca? Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie – to wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła.” – Jana 14:6-11
On jest obrazem niewidzialnego, czyli pozwala nam poznać Boga, którego bezpośrednio nie może człowiek poznać, ponieważ Bóg przerasta ludzkie zdolności poznawcze.
gedeon: proszę nie odpowiadać samymi cytatami z Biblii