A kiedy to Bóg zabronił zwracać się do niego jego wyznawcom per ty ? Jahwe sam nazywa Abrahama swoim przyjacielem : Ty zaś, Izraelu, mój sługo, Jakubie, którego wybrałem sobie, potomstwo Abrahama, mego przyjaciela! Iz 41,8
Do przyjaciela nie wolno mi się zwracac po imieniu ?
Miranda powiedz nam prawdę i napisz ; Cz Ty czasami nie jesteś wcieleniem TRAMPKA? - taki gościu co bronił, broni i będzie bronić zaciekle uciśnionych ŚJ. Mnie się to kupy nie trzyma. Co Ty w ogóle robisz na tym forum gdzie są sami odstępcy?
CHCESZ NAS NAWRACAĆ ? Nie wierz, że się nie wchodzi dwa razy do tej samej rzeki:
Gdzie większość nas stamtąd uciekła i nie wróci znając PRAWDĘ o pseudo" prawdzie" i o przekręcaniu nauk biblijnych na domiar złego napisali swoją biblię , która zawiera zwroty jakimi posługują się ŚJ.
A pro po twojego pytania cytuję;
A kiedy to Bóg zabronił zwracać się do niego jego wyznawcom per ty Ten werset z dziesięciorga przykazań tego zabrania.Jaki/a z ciebie ŚJ jak ty tego nie wiesz? Ale możesz nie wiedzieć skoro korzystasz z PNŚ tam napisali jak im pasuje.
Biblia Wa-ska 2 Moj. 20:7
7.Nie nadużywaj imienia Pana,Boga twojego, gdyż Pan nie zostawi bez kary tego, który nadużywa imienia jego.Biblia Tysiąc. 2 Moj. 20:7
7. Nie będziesz wzywał imienia Pana, Boga twego, w błahych rzeczach, bo nie pozwoli Pan, by pozostał bezkarny ten, kto wzywa Jego Imienia w błahych rzeczach. Biblia Wujka
7
Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, nadaremno; bo nie będzie miał Pan za niewinnego tego, który by wziął imię Pana, Boga swego, nadaremno.
PNŚ - 2 Moj. 20:7 - oczywiście w ich przekładzie musi być inaczej, bo w przeciwnym razie wierni mogliby się połapać i co potem?
7."Nie wolno ci używać imienia Jehowy, twego Boga,
w sposób niegodny,bo Jehowa nie pozostawi bez ukarania tego,kto używa jego imienia w sposób niegodny. "
Wyrażenie "
nie nadużywaj" zamienili na "w sposób niegodny".
Jest różnica w znaczeniu nie nadużywać znaczy nie używać czegoś w nadmiernych ilościach i oznaczać nie tylko „beztroskie używanie” imienia Bożego, ale też „wypowiadanie nieuzasadnionego błogosławieństwa.”
Kiedyś policzyłam ile razy było zawarte imię Boże w jednej strażnicy aż 156 razy. To w Piśmie Świętym nie ma tyle razy.
Powiedz czy to nie jest nadużycie?
Po za tym obecnie mam wątpliwości co do tej formy imienia Jehowa, że jest poprawna. Skoro mamy do dyspozycji tylko tetragram JHWH to po co kombinować i dodawać jakieś nie trafione samogłoski z czego może wyjść coś przewrotnego albo uwłaczającego świętość imienia Bożego.
Pan Jezus dał nam wzorcową modlitwę do samego Stwórcy.
Dlaczego w tak ważnej kwestii jak modlitwa Pan Jezus zwraca się w niej; Ojcze nasz a nie po imieniu.
Jezus znaczy - „Jahwe jest zbawieniem”.
2 Kor.4:1-64. Dlatego, mając tę służbę, która nam została poruczona z miłosierdzia, nie upadamy na duchu,
2. lecz wyrzekliśmy się tego, co ludzie wstydliwie ukrywają, i nie postępujemy przebiegle
ani nie fałszujemy Słowa Bożego, ale przez składanie dowodu prawdy polecamy siebie samych sumieniu wszystkich ludzi przed Bogiem.
3. A jeśli nawet ewangelia nasza jest zasłonięta, zasłonięta jest dla tych, którzy giną, 4. w których bóg świata tego zaślepił umysły niewierzących, aby im nie świeciło światło ewangelii
o chwale Chrystusa, który jest obrazem Boga. 5. Albowiem nie siebie samych głosimy, lecz Chrystusa Jezusa, że jest Panem, o sobie zaś, żeśmy sługami waszymi dla Jezusa.
6. Bo Bóg, który rzekł: Z ciemności niech światłość zaświeci, rozświecił serca nasze,
aby zajaśniało poznanie chwały Bożej, która jest na obliczu Chrystusowym. Mam nadzieję, że kiedyś zaświeci Ci się czerwona lampka i dotrze do Ciebie, że ŚJ jest to tylko sekta a nie prawdziwa organizacja boża która gwarantuje zbawienie.
Zbawić może nas tylko Pan Jezus nic i nikt inny.
Mat. 19:2929. I każdy, kto by opuścił domy albo braci, albo siostry, albo ojca, albo matkę, albo dzieci, albo rolę
dla imienia mego, stokroć tyle otrzyma i odziedziczy żywot wieczny.