Dla mnie osobiście chrzest w tej organizacji nie ma podłoża biblijnego , wszystko jest na opak. CK samo wymyśliło sobie pytania do chrztu które mają symbolizować całkowite oddanie i posłuszeństwo do tejże organizacji.
Zapewne wszyscy z nas pamiętają pyt. do chrztu;
Czy na podstawie ofiary Jezusa Chrystusa okazałeś skruchę za swe grzechy i czy oddałeś się Jehowie, by spełniać Jego wolę?
Czy rozumiesz, że przez oddanie się Bogu i chrzest utożsamiasz się ze Świadkami Jehowy i przyłączasz się do organizacji Bożej kierowanej Jego duchem?
Z drugiego pytania wynika, że nie jesteśmy Świadkami Jehowy ale się z nimi tylko utożsamiamy .Co to znaczy ? Jakaś fikcja chrztu.
Ten chrzest jest zaprzeczeniem tego jak jest nakazany w Słowie Bożym.
Chrzest jest czyniony w imieniu Boga Ojca, Syna i Ducha Świętego- to czyni go chrztem „chrześcijańskim.” Znak ten wskazuje, że osoba chrzczona zostaje przyjęta do społeczności Kościoła. Gdy doświadczamy zbawienia zostajemy „ochrzczeni” przez Ducha Świętego w Ciało Chrystusa, którym jest Kościół.
1 Koryntian 12.13 mówi: „Bo też w jednym Duchu wszyscy zostaliśmy ochrzczeni w jedno ciało- czy to Żydzi, czy Grecy, czy to niewolnicy, czy wolni, i wszyscy zostaliśmy napojeni jednym Duchem.” Chrzest wodny jest „potwierdzeniem” chrztu przez Ducha Świętego.
Rzym.6:3,4
3. Czy nie wiecie, że my wszyscy, ochrzczeni w Chrystusa Jezusa, w śmierć jego zostaliśmy ochrzczeni?
4. Pogrzebani tedy jesteśmy wraz z nim przez chrzest w śmierć, abyśmy jak Chrystus wskrzeszony został z martwych przez chwałę Ojca, tak i my nowe życie prowadzili
Mat. 28:18-20
18. A Jezus przystąpiwszy, rzekł do nich te słowa: Dana mi jest wszelka moc na niebie i na ziemi.
19. Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego,
20. ucząc je przestrzegać wszystkiego, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami po wszystkie dni aż do skończenia świata.
Gdzie te słowa padają przy chrzcie w organizacji ŚJ . Wyparli się Ducha Świętego jako osoby i nawet w ich przekładzie jest pisany z małej litery.
A dla Stwórcy Duch Święty ma ogromne znaczenie
Łuk. 12:10
10. Każdemu, kto powie słowo przeciwko Synowi Człowieczemu, będzie odpuszczone; lecz kto by bluźnił przeciwko Duchowi Świętemu, temu nie będzie odpuszczone.
CK myli się w pełni tłumacząc jako czynną siłę Bożą i tym samym pisząc w swoim przekładzie PNŚ z małej litery odbiera szacunek godny Duchowi Świętemu.
Gdyby Stwórca dysponował czynną mocą, którą miałby w sobie nie było by tego wersetu.