Nie pytaj, tylko zobacz jakie są argumenty. Trójca pisze się z dużej litery. Chyba, że masz na myśli jakąś sobie trójcę, np.: monitor, klawiatura i komputer.
Pobieżnie przeczytałem. Mam jednak kilka pytań, może mógłbyś mi pomóc rozwiać wątpliwości.
(21): Pragnę, by wszyscy byli jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie. Niech oni w nas będą jedno, aby świat przez to uwierzył, że Ty Mnie posłałeś. (22): Ja im dałem chwałę, którą Mi dałeś, aby byli jedno, jak My jedno jesteśmy: [Przekład Literacki, J 17]
Dlaczego tu nie ma wzmianki o Duchu Świętym?
Jezeli Ojciec Syn i Duch Święty są są jednym, a my mamy być w takiej samej jednosci z Bogiem to czy zmieścimy się wszyscy w tej trójcy?
(3): A na tym polega życie wieczne, aby znali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, i Tego, którego posłałeś — Jezusa Chrystusa. [Przekład Literacki, J 17]
Dlaczego tu nie ma nic o Duchu Świętym ? Czyżby był mniej znaczącym składnikiem trójjedynego boga?
Dlaczego cały rozdział 17 nic nie wspomina o Duchu Świętym?
(18): Ten, kto wierzy w Niego, nie stanie przed sądem; lecz na tym, kto nie wierzy, już ciąży wyrok, ponieważ odmówił wiary w imię Jedynego Syna Bożego. [Przekład Literacki, J 3]
Dlaczego tu nie wspomniano Ducha Świętego?
Czy wiara w trójcę jest wymagana do zbawienia?
(13): Słyszałem też, jak wszelkie stworzenie w niebie, na ziemi, pod ziemią i w morzu — wszystko, co je napełnia — wtórowało: Temu, który siedzi na tronie, oraz Barankowi uznanie i cześć, chwała i moc — na wieki! [Przekład Literacki, Ap 5]
Dlaczego nie wymieniono tu Ducha Świętego?
Dlaczego jest wyraźne rozgraniczenie między zasiadającym na tronie a Barankiem? Ponoć jest to jeden trójjedyny Bóg.
Z dużej czy z małej jaka to różnica. W oryginale przecież apostołowie nie używali rozgraniczenia między małą a dużą literą pisząc "trójca"