Bierzcie i jedzcie... czy tego naucza nowa książka o Jezusie?Nawet nie zauważyłem, a dowiedziałem się od Tusi, że nowa książka o Jezusie pt. Jezus — droga, prawda, życie (2017, ang. 2015)
pomija słowa Jezusa dotyczące samego ustanowienia i spożywaniu podczas Wieczerzy Pańskiej:
https://www.jw.org/pl/publikacje/ksi%C4%85%C5%BCki/jezus/ostatni-etap-sluzby/wieczerza-panska/Owszem padają słowa:
*** jy rozdz. 117 s. 270 ak. 5-s. 271 ak. 1 Wieczerza Pańska ***
Bierze chleb, wypowiada dziękczynną modlitwę, łamie go i daje apostołom, mówiąc: „Ten chleb oznacza moje ciało, które ma być dane za was. Czyńcie to na moją pamiątkę” (Łukasza 22:19). Apostołowie podają sobie chleb i go jedzą.
Teraz bierze kielich z winem, wypowiada dziękczynną modlitwę i daje go apostołom. Każdy z niego pije, a Jezus mówi: „Ten kielich oznacza nowe przymierze na mocy mojej krwi, która ma być za was wylana” (Łukasza 22:20).
Ale tych kluczowych słów już nie przytaczają.
Nie byłoby może w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że starsza książka pt.
Największy ze wszystkich ludzi (1991) zawierała te słowa, które cytuję wg Strażnicy, która w odcinkach zawierała tę książkę:
*** w90 1.7 ss. 8-9 Pamiątkowa wieczerza ***
Po jego odejściu Jezus w obecności wiernych apostołów ustanawia całkiem nową, pamiątkową uroczystość.
Bierze chleb, odmawia modlitwę dziękczynną, łamie go i daje im mówiąc: „Bierzcie, jedzcie”. Wyjaśnia: „To oznacza moje ciało, które ma być wydane za was. Czyńcie to stale na moją pamiątkę”.
Po spożyciu przez wszystkich chleba Jezus bierze kielich z winem, najwidoczniej czwarty z używanych podczas obchodów Paschy. Jeszcze raz odmawia modlitwę dziękczynną, podaje go uczniom, prosi, żeby z niego pili, i oświadcza: „Ten kielich oznacza nowe przymierze na mocy mojej krwi, która ma być przelana za was”.
Książka ta została usunięta z płytki Watchtower Library.