Ale Klockowi się wszystko wymieszało.
Przez kogo? Przecież zadałem proste pytania, na które
odpowiedział Piotr, a ja uprościłem odpowiedzi pogrubiając w nawiasach.
Proszę o odpowiedź na postawione pytania, Tak lub Nie. Zaznaczam, że nie chodzi mi o naturę tych osób, lecz o ich status, rangę, pozycję.
1. Czy osoba Boga Ojca (JHWH) jest Bogiem? [Tak]
2. Czy osoba Jezusa jest Bogiem? [Tak]
3. Czy osoba Ducha Świętego jest Bogiem? [Tak]
4. Czy określenie ,,Bóg" jest to jedna osoba? [Nie]
Po pierwsze. wynik to trzech Bogów, czyli triada.
Po drugie. Dodatkowa odpowiedź odnośnie (2.) Jezusa to;
Bogiem i
Człowiekiem, co jest sprzeczne pod wieloma względami.
a) Wyj 33:20 ...
żaden człowiek nie może oglądać mojego oblicza i pozostać przy życiu. - Jak to mogło się stać, że Jezus będąc Bogiem i człowiekiem pozostał żywy? Jak to się mogło stać, gdy Jezus będąc Bogiem po zmartwychwstaniu, kazał Tomaszowi włożyć rękę w przebity bok, jak i inni dotykając wbrew zapewnieniu Wyj 33:20 pozostawali żywi?
b
) Oz 11:9 ...
albowiem Bogiem jestem, nie człowiekiem; ... Jakim prawem ktoś może nazwać syna człowieczego Bogiem, skoro Ozeasz w natchnieniu DŚ temu sformułowaniu zabrania?
c) Ja 1:18
Boga nikt nigdy nie widział; ... Jak można pogodzić nazywając Jezusa Bogiem, a zarazem widząc go?
d) Kpł Bw
Nie będziesz (...) parzył z odrębnym gatunkiem. (...) dwojakim gatunkiem ziarna ... Jak można pogodzić naukę, że DŚ zapłodnił boskim nasieniem, kobietę ludzką wbrew powyższemu "nie mieszania dwu odrębnych rodzajów, boskiego z ludzkim"? Jezus jako Bóg wstępując w łono Marii, a mimo to Maria nie została uśmiercona. Przecież takie łączenie istot nieba z ziemskimi będąc sprzeczne z naturą, jest mocno potępiane przez Boga (Rdz 6:1-2; Jud 1:6-7).
e) Pwt 4:2
Nic nie dodacie do tego, co ja wam nakazuję, i nic z tego nie odejmiecie. Niestety z tych wyliczanek widać jak na dłoni, jak nauki Kościołów mieszają, ale ,Roszada' tej mieszaniny pełnej sprzeczności nie widzi. Dobrze, że chociaż w Strażnicach dostrzega.
Jeszcze
po trzecie. Jak to może być, że określenie Bóg nie uznaję się za osobę, skoro za chwilę każdemu z osobna przyznaje się: Ojciec jest Bogiem osobowym, Syn jest Bogiem osobowym i DŚ jest Bogiem osobowym)? Oczywiście, mocno mieszając pojęciami tak, aby zniechęcić do poszukiwania zrozumienia tych sprzeczności, zaczyna się zmiana płaszczyzny terminów odsyłając do ich ujednolicenia; natura, substancja, przymioty, cechy i inne właściwości, aby wyprowadzić w "maliny" odnośnie definicji Boga. Dla trzeźwo myślącego, przytoczone fragmenty biblijne na niebiesko, wykluczają, że Jezus był i jest Bogiem równym Ojcu.