Stanisławie ironizujesz sobie ...
Może i ironizuję, a może jest to droga do wyjaśnienia czym jest owa dusza. Niby definicji dużo, ale Biblia nie ułatwia, a nawet gmatwa. Oto dwa przeciwstawne fronty.
Dusza nieśmiertelna (pierwiastek świadomości
nie ginie)
1 Krl 17:21-22 - Dusza wróciła i ciało dziecka ożyło.
1 Sam 28:3 - śmierć Samuela
7 Król izraelski wierzy w istnie zmarłych
14 - rozpoznanie po śmierci Samuela
Mat 10:28 - początkowa część informuje o zabiciu ciała, ale niemożności zabicia duszy.
Mat 17:3 - Jezus przyprowadził Mojżesza i Eliasza z duchowego świata i rozmawiał z nimi.
Mat 27:53 wyszli z grobów i ukazali się ludziom w mieście - przypowieść jest opowiadana, a to co się widzi nie może być przypowieścią
Łuk 16:22-25 - Zmarli rozmawiają po drugiej stronie swego istnienia.
Łuk 20:38 - Dla Boga wszyscy żywi. Niema sugestii o jakiejś przerwie, bo gdyby była to nie byłby Bogiem dla całkowicie umarłych.
Łuk 24:37 - Nawet uczniowie Jezusa wierzą w istnienie duchów zmarłych ludzi.
Ja 5:25 - Oświadczenie Jezusa, ,,umarli usłyszą". Co lub kto ma słyszeć, skoro ciało jest martwe?
Ja 8:51 - Jezus zapewnia, że po śmierci ciała, śmierci nie doświadczą, czyli życie będzie nadal w innym wymiarze. Zmartwychwstanie dotyczyć będzie ciała.
1 Tes 5:23 - Heb 4:12 - Duch, dusza i ciało wymieniono, jako odrębne właściwości, czyli nie przechodzi jakoby tworzyły niepodzielny monolit.
Ja 11:11 - Jezus przyrównuje śmierć ciała do snu. W czasie snu wiele narządów funkcjonuje, w tym przypadku dusza jest nadal funkcjonalna.
Ja 11:25-26 - 25 śmierć duchowa w żywym ciele -
26 Wiara w Jezusa zapewnia dalsze życie duchowe, mimo śmierci ciała 1 przeczy 2
Ja 12:25 - Jezus odróżnia złączone życie pierwiastka duchowego z ciałem od odrębnego życia bez ciała.
2 Kor 5:8 - Wiara Pawła w życie po opuszczeniu ciała.
Ob 6:9-10 Dusze zabitych ciał ludzi, zachowują zmysły, ponieważ wołają i zadają pytania w niebie.
Łuk 13:28 - Mat 24:51 - Osoby ukarane śmiercią zachowują świadomość cierpienia.
Dusza śmiertelna (pierwiastek świadomości ginie)Rdz 2:7 - Stronga (poprawne dusza a nie istota) Podczas ożywienia, człowiek staje się całościowo duszą, a nie jakoby dusza funkcjonowała odrębnie
Pwt 30:19 - Jedną z dwu możliwości jest śmierć, która jest zaprzeczeniem nieśmiertelności.
Ez 18:4 - Dusza umrze z powodu grzechu.
Ps 146:4 - Po śmierci giną wszystkie myśli.
Kazn 3:19 - Śmierć człowieka do chwili zmartwychwstania niczym się nie różni od stanu martwych zwierząt.
Jon 4:8 - Jonasz wierzy w całkowi utratę świadomości cierpień, dlatego prosi o śmierć.
Iz 53:12 ESV, KJV, ASV, DBT, DRB, ERV, WEB, WBT {OJB nefesz=dusza} - Wymienione przek. zapowiadają, że prócz ciała dusza Jezusa poniesie śmierć.
Kaz 9:5 oraz
10 - Wyraźna informacja, że na drugim świecie przed zmartwychwstaniem brak jakiejkolwiek świadomości.
Mat 10:28 - Druga część mówi o zagładzie, zarówno ciała jak i duszy.
Ja 3:16 - Życie wieczne jest na podstawie warunku. Taki warunek nie miałby sensu, gdyby życie trwało nadal, choć bez ciała.
1 Tym 6:16 - Do chwili zmartwychwstania Jezusa, tylko Bóg Jeden był nieśmiertelny. Istnienie nieśmiertelnych dusz przeczyłobytej zasadzie.
Ap 20:10 - Diabeł będzie wrzucony ,,do jeziora ognia i siarki"
14 - "oznacza to śmierć". Wiadomym jest, że nie chodzi o śmierć ciała fizycznego, bo takowego diabeł nie posiada.
To walka z wiatrakami, aby któraś ze stron przekonała drugą o swej racji. Ty 'sawaszi' jesteś po jednej ze stron, a inni po drugiej. Zapewniam, że żadna ze stron nie przekona drugiej.