ad 1 - sądzisz, że osoba, która wyszła do manifestantów, którzy wtargnęli na teren posiadłości ŚJ w Nadarzynie nie była uprawniona do nakazania im opuszczenia terenu ? Moim zdaniem była uprawniona a odstępcy mieli zgodę tylko na pikietowanie przed siedziba a nie na naruszanie miru domowego poprzez wtargnięcie na teren Nadarzyna. Jeśli ktoś uważa, ze mir domowy można naruszyć tylko w domu rodzinnym a nie np w jakiejś instytucji to po raz kolejny wskazuje to na słabą znajomość prawa z waszej strony.
ad 2 - słabo znasz przepisy prawa skoro twierdzisz, ze można rozpowszechniać wizerunek każdej osoby pełniącej funkcje publiczne. Może podasz mi te przepisy bo o czymś takim nigdy w polskim prawie nie czytałem.
1) Tak właśnie sądzę. A to dlatego, że nie był to żaden dom a budynek użyteczności publicznej organizacji, która ma osobowość prawną, a nie jest osobą fizyczną. Nie można zakłócić miru domowego osoby prawnej, w dodatku w miejscu, które nie jest domem
sensu stricto.
2) Wyrok SN z z dnia 5 czerwca 2009 r. I CSK 465/08 definiuje, kogo można uznać za osobę powszechnie znaną, o której mówi ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. I tak do osób powszechnie znanych można zaliczyć takie osoby, które
wprost lub w sposób dorozumiany godzą się na podawanie do publicznej wiadomości wiedzy o swoim życiu, w tym także osoby prowadzące działalność gospodarczą lub społeczną. Są to osoby, które uczestniczą w życiu publicznym. Warunkiem jest ukazanie wizerunku osoby powszechnie znanej w związku z pełnieniem funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych lub zawodowych. Niedopuszczalna jest przy tym publikacja związana z sytuacją o charakterze prywatnym (np. wakacje rodzinne czy spotkanie towarzyskie) oraz działalnością reklamową (np. publikacja na pocztówce, kalendarzu) bez zezwolenia osoby, której wizerunek ma zostać wykorzystany.
W związku z powyższym ZAWSZE mogę nagrać wykładowcę akademickiego, księdza, pastora, rabina czy starszego zboru podczas pełnienia jego zwyczajowych funkcji i w celach edukacyjnych lub krytyki (a nawet wyśmiewania się - paszkwil, pastisz itp.) mogę to publikować (nie robiąc plagiatu oczywiście, czyli nie mogę przypisywać sobie samemu jego osiągnięć).