Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy  (Przeczytany 42392 razy)

Offline MX

Odp: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy
« Odpowiedź #240 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:29 »

M, ludzie w organizacji nie różnią się od innych ludzi, natomiast sama organizacja różni się diametralnie od innych organizacji religijnych w swoich dogmatach ;)
Izraelczycy nie różnili się niczym od innych narodów ale to w co wierzyli bardzo różniło się od tego w co wierzyły inne narody.

A kto tworzy organizację ? Ludzie, którzy sie nie różnią od innych ludzi. Wierzysz w jakieś mity niestety. I co do organizacji i co do dogmatów. O Izraelu też powielasz mity ze strażnicy. Poczytałbyś trochę innych źródeł bez założeń to sam to odkryjesz.

MX - koniec - MX

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:30 »
Izraelici (nie "Izraelczycy" tak apropos, to drugie określenie odnosi się do obywateli współczesnego państwa Izrael)

Tak jest!

Offline Roszada

« Odpowiedź #242 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:32 »
Marnujecie czas na trampka.
Czy nie szkoda Wam tego cennego czasu?
Ja już wrzuciłem mu ignora i wole zamiast pisać 10 raz mu to samo coś innego napisać dla innych lub zająć się innymi kwestiami pisarsko-wysyłkowymi.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:34 »
Ja już wrzuciłem mu ignora i wole zamiast pisać 10 raz mu to samo coś innego napisać dla innych lub zająć się innymi kwestiami pisarsko-wysyłkowymi.

A czy Tobie nie szkoda czasu na pytanie nas, czy nie szkoda nam czasu na Trampka :D ?

Offline Roszada

« Odpowiedź #244 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:35 »
A czy Tobie nie szkoda czasu na pytanie nas, czy nie szkoda nam czasu na Trampka :D ?
Ach zapomniałem że trampek to twój ulubiony adwersarz. Sorki. ;D

Offline M

« Odpowiedź #245 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:37 »

Odpisanie mu to jakieś kilka minut mojego czasu. Myślę, że stać mnie na takie poświęcenie ;).

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:37 »
Ach zapomniałem że trampek to twój ulubiony adwersarz. Sorki. ;D

Jakbyś poczytał moje posty do wielebnego Trampka to byś zobaczył, że wiele nie piszę. Z miłości bliźniego pokazuję mu w czym tkwi. Parafrazując poetę to czynię:

Bo w nocy spać nie mogę i we dnie się trudzę
Myślami, co mi w serce wrastają zwątpieniem,
I chciałbym raz zobaczyć, gdy przeszłość wyżeniem,
Czy wszystko w pył rozkruszę, czy... Trampka obudzę.

Offline trampek

« Odpowiedź #247 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:40 »
Oczywiście, że się różni. Tak samo jak scjentolodzy w swoich dogmatach diametralnie różnią się od zielonoświątkowców, a katolicy od mormonów. Czy sam fakt różnienia się w swoich dogmatach od innych organizacji czyni je automatycznie prawdziwymi? Mam nadzieję, że widzisz absurd swojego argumentu.

Mylisz się. Izraelici (nie "Izraelczycy" tak apropos, to drugie określenie odnosi się do obywateli współczesnego państwa Izrael) wyróżniali się znacząco od okolicznych narodów, przede wszystkim tym, że wg Biblii stał za nimi Bóg, który dokonywał cudów, w cudowny sposób wygrywał dla nich wojny, zapewniał dobrobyt itp. Dla szczerego obserwatora z zewnątrz jasne było, że ten naród ma boskie poparcie (patrz historia o Rachab).

Tymczasem jak już się przekonaliśmy ŚJ pod tym względem nie wyróżniają się od żadnej organizacji religijnej. Nie ma żadnego dowodu, który by stawiał ich na pozycji jedynej religii wybranej przez Boga, a Ciało Kierownicze - jako Boży kanał łączności.

Pytanie co jest fundamentem scjentologów czy mormonów ;)
Katolicy też powołują się na pisma cały czas a tymczasem widać jasno, że ich dogmaty mają niewiele wspólnego z biblią.
Dowodów na to, że tylko świadkowie prawidłowo interpretują pisma jest mnóstwo. Tylko "ślepy" nie zauważa tego . 
Fundamentalnym dowodem na to jest to, że tylko świadkowie od początku głoszą to, że Bóg jest jeden i ma na imię Jehowa .

Offline Roszada

« Odpowiedź #248 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:41 »
A ja z miłości do bliźniego mu nie odpisuję by go nie drażnić. :)
Ma spokój ode mnie. ;)

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:42 »
A ja z miłości do bliźniego mu nie odpisuję by go nie drażnić. :)
Ma spokój ode mnie. ;)

De gustibus non est disputandum ;)

Offline M

« Odpowiedź #250 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:44 »
Fundamentalnym dowodem na to jest to, że tylko świadkowie od początku głoszą to, że Bóg jest jeden i ma na imię Jehowa .

Zatem Twój fundament opiera się na kłamstwie. Polecam się dokształcić: https://pl.wikipedia.org/wiki/Antytrynitaryzm

Poza tym Twój fundament opiera się na założeniach/kryteriach, które ustanowili sami Świadkowie Jehowy. Wygląda to tak, jak by bruneci ustalili arbitralnie, że łatwo rozpoznać osoby uczciwe - są to osoby z ciemnymi włosami. Brzmi legitnie :).

Offline trampek

« Odpowiedź #251 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:47 »
De gustibus non est disputandum ;)

Oczywiscie, że z gustami nie dyskutuje się ;)
Zadałem ci pytanie czy wierzysz w to, że Jezus jest synem Jehowy ?

Offline MX

« Odpowiedź #252 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:53 »

(...) Czy ty również wierzysz w to, że Jezus jest synem Jehowy ?
Dobra, dałem się sprowokować.

Ja nie wierzę. Dlaczego ?

Bo Ojciec Pana Jezusa w ST jest nazwany JHWH. Biblia nie mówi o żadnej Jehowie. Nie naucza o kimś takim. Naucza o Bogu JHWH, w którego wierzył Izrael, a Syn Boży konsekwentnie nazywał Go (Boga JHWH) Ojcem.

Jakaś Jehowa to wymyślona nazwa i wypaczony obraz tego Prawdziwego Boga Biblii - JHWH, tylko tak jest zapisane po hebrajsku Imię tego Jedynego w oryginale.

Zaprzeczysz temu Trampek, że w oryginale było to Imię zapisane tylko jako JHWH ?

MX - koniec - MX

Offline Roszada

« Odpowiedź #253 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:54 »
Koń by się uśmiał.
Toć ja też głoszę że  jest jeden Bóg, choć w trzech osobach. :)

U ŚJ jest jeden duży Bóg Jehowa i jeden mały bóg Jezus.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:58 »
Oczywiscie, że z gustami nie dyskutuje się ;)
Zadałem ci pytanie czy wierzysz w to, że Jezus jest synem Jehowy ?

Wierzę, że Pan Jezus jest synem Jahwe. Ale NT w ogóle tego nie podkreśla. Nie chodzi o brzmienie słowa. NT konsekwentnie posługuje się terminologią Ojciec i Syn, co wskazuje na relację. I mówi, że drzwiami do Ojca jest Syn. A Ty próbujesz wchodzić przez okno, którym jest Ciało Kierownicze. Czy dla Ciebie Pan Jezus jest jedynym pośrednikiem między Ojcem a Tobą? O tym naucza Apostoł:
Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus (1 Tm 2,5; por. Hbr 8,6; 9,15; 12,24; Ga 6,16)