Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy  (Przeczytany 42370 razy)

Offline Asturia

Odp: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Lipiec, 2017, 06:54 »
Szukam i rzeczywiście nie widzę takiego fragmentu.W takiej sytuacji trudno mi zrozumieć nakaz zanotowany:
(19): Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego, [Biblia Warszawska, Mt 28]
Rozumuję tak,że jeśli ktoś mnie uczy np zawodu  to z czasem robię to samo co mój mistrz.
I druga sprawa jak to pogodzić zapewnieniem  Pana Jezusa:
(20): ucząc je przestrzegać wszystkiego, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami po wszystkie dni aż do skończenia świata. [Biblia Warszawska, Mt 28]
Rozumiem,że to nauczanie miało być do końca świata.Apostołów już nie ma.kto więc ma kontynuować to dzieło?

ja też wiele razy zastanawiałem się nad tymi słowami Jezusa, może założysz nowy wątek?
ciekawie co inni myślą o tym, kim są dziś ludzie którzy uczą przestrzegać nakazy Jezusa a On ich wspiera?
Wiemy, że świadkowie mają własną wersję ewangelii, ale coś tam z nakazów Jezusa uczą, jakiś tam %, tak jak inne ruchy.
Dziś wszystkie chrześcijańskie religie uczą fałsz z prawdą, taka specjalna mikstura,
Jezus opowiadał też przypowieść o pszenicy i chwastach, jak zharmonizować te słowa z Mat 20:28?
Miał przyjść upadek prawdziwego zboru, a z drugiej strony dzieło miało być kontynuowane przez uczniów, jak to zrozumieć?
warto ten temat trochę zgłębiać, pobawmy się trochę ''niewolnika''

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Lipiec, 2017, 07:51 »
Gorszyciel, jak ci wspomniałem, ze moje sumienie pozwala mi korzystać z pomocy lekarskiej w placówkach podległych MSWiA.  Polityczny świat szatana w sumie finansuje każdą placówkę zdrowia.

To się nie lecz. Przecież nie dość, że finansuje szpitale świat szatana, to jeszcze wszyscy lekarze mają studia wyższe :o Możesz iść do dziada zielarza czy samemu się leczyć przy pomocy ziół i innych specyfików, które stworzył Jehowa.

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Lipiec, 2017, 09:26 »
Rozumiem,że to nauczanie miało być do końca świata.Apostołów już nie ma.kto więc ma kontynuować to dzieło?

Ich następcy. Ciągłość sukcesji apostolskiej mamy wyłącznie w Kościele katolickim.

Offline Sebastian

« Odpowiedź #63 dnia: 28 Lipiec, 2017, 09:28 »
Ich następcy. Ciągłość sukcesji apostolskiej mamy wyłącznie w Kościele katolickim.
kościół prawosławny także twierdzi że ma sukcesję.
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Roszada

« Odpowiedź #64 dnia: 28 Lipiec, 2017, 10:19 »
kościół prawosławny także twierdzi że ma sukcesję.
Dlatego wcześniej czy później dojdzie do połączenia. ;)

Offline Startek

« Odpowiedź #65 dnia: 28 Lipiec, 2017, 20:09 »
Tylko  Świadkowie Jehowy , reszta to Babilon . 

Offline sawaszi

« Odpowiedź #66 dnia: 29 Lipiec, 2017, 01:04 »
Jezus Chrystus powiedział : "oto nastanie czas, że moje owce będą słuchać MEGO GŁOSU " i "jeden pasterz i jedna owczarnia" - "nie obawiajcie się - JA Zwyciężyłem - kto idzie za mną choćby umarł - żył będzie - bo JA go wskrzeszę " itd. - ale ja w to wierze - jak jak w to ,że jutro nastanie nowy dzień .Pozdrawiam Wszystkich na forum . :)
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec, 2017, 01:17 wysłana przez sawaszi »

Offline Sebastian

« Odpowiedź #67 dnia: 29 Lipiec, 2017, 01:19 »
a ja nie wierzę że jutro wstanie nowy dzień :)
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek

Offline sawaszi

« Odpowiedź #68 dnia: 29 Lipiec, 2017, 02:08 »
To się pomódl do Jezusa - tak od siebie jak do Ojca  :) .Sebastianie jesteśmy dziećmi Bożymi  :)

Offline Sebastian

« Odpowiedź #69 dnia: 29 Lipiec, 2017, 02:15 »
informacja o tym że jutro będzie dzień NIE wynika z wiary ale wynika z wiedzy

nie muszę wierzyć w istnienie klawiatury którą się posługuję ani w istnienie biurka na którym stoi komputer gdyż obie te informacje wynikają z wiedzy

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Lipiec, 2017, 11:56 »
Wg Hume'a nie jest wiedzą Twoje wyobrażenie o tym, że jutro wstanie nowy dzień - wynika to z wiary.

Offline trampek

« Odpowiedź #71 dnia: 29 Lipiec, 2017, 14:22 »
To się nie lecz. Przecież nie dość, że finansuje szpitale świat szatana, to jeszcze wszyscy lekarze mają studia wyższe :o Możesz iść do dziada zielarza czy samemu się leczyć przy pomocy ziół i innych specyfików, które stworzył Jehowa.

Póki co rzadko korzystam z opieki zdrowotnej i nie słyszałem aby ktoś z moich znajomych unikał placówek MSWiA.
A co ma znowu wspólnego z korzystaniem ze szpitali wykształcenie lekarzy ? Czyżby znowu jakas wasza kolejna propaganda nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością ?

Offline trampek

« Odpowiedź #72 dnia: 29 Lipiec, 2017, 14:28 »
ja też wiele razy zastanawiałem się nad tymi słowami Jezusa, może założysz nowy wątek?
ciekawie co inni myślą o tym, kim są dziś ludzie którzy uczą przestrzegać nakazy Jezusa a On ich wspiera?
Wiemy, że świadkowie mają własną wersję ewangelii, ale coś tam z nakazów Jezusa uczą, jakiś tam %, tak jak inne ruchy.
Dziś wszystkie chrześcijańskie religie uczą fałsz z prawdą, taka specjalna mikstura,
Jezus opowiadał też przypowieść o pszenicy i chwastach, jak zharmonizować te słowa z Mat 20:28?
Miał przyjść upadek prawdziwego zboru, a z drugiej strony dzieło miało być kontynuowane przez uczniów, jak to zrozumieć?
warto ten temat trochę zgłębiać, pobawmy się trochę ''niewolnika''

Żaden ruch chrześcijański nie naucza o tym, że Bogiem jest tylko Jehowa. Czynią to tylko świadkowie i czynią to na podstawie i starego testamentu jak i przeze wszystkim na podstawie nowego testamentu.
Pisanie, że świadkowie mają swoją wersję ewangelii jest tylko czystą demagogią. Z tego co ja widzę, to tzw "ruchy chrześcijańskie" nauczają sprzecznie nawet z nowym testamentem usuwając Boga w cień.  Jezus wprost powiedział jakie jest największe przykazanie i żaden kościół tego nie przestrzega.

Offline Światus

« Odpowiedź #73 dnia: 29 Lipiec, 2017, 14:28 »
informacja o tym że jutro będzie dzień NIE wynika z wiary ale wynika z wiedzy

nie muszę wierzyć w istnienie klawiatury którą się posługuję ani w istnienie biurka na którym stoi komputer gdyż obie te informacje wynikają z wiedzy

Przyszłość to kwestia wiary.
Jeśli dzisiaj w Ziemię, pierdyknie ogromny meteoryt/kometa/zgaśnie słonce, to jutro nie będzie dnia  ;)
Wniosek; Wierzysz, ze przynajmniej te 3 zdarzenia nie będą miały miejsca.
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline trampek

« Odpowiedź #74 dnia: 29 Lipiec, 2017, 14:43 »
Przyszłość to kwestia wiary.
Jeśli dzisiaj w Ziemię, pierdyknie ogromny meteoryt/kometa/zgaśnie słonce, to jutro nie będzie dnia  ;)
Wniosek; Wierzysz, ze przynajmniej te 3 zdarzenia nie będą miały miejsca.

Może nie wiary ale nadziei, że jutro też nadejdzie. Oprócz meteorytu może dostaniesz zawału albo jakaś ciężarówka wjedzie w twoje auto. Jutro też nie nadejdzie .  ;D